Културен календар

6 януари

Богоявление

170 г. от рождението на Христо Ботев
По традиция се поднасят венци на паметника на Христо Ботев в Алеята на Възраждането в Морската градина. Непосредствено след това е ритуалът на Първа буна с хвърляне на кръста във водите на Варненския залив.

Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”

18 февруари

145 години от гибелта на Васил Левски

Полагане на цветя пред паметника на Апостола на свободата в Морската градина.

Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”

3 март

Национален празник на Република България

140 години от Освобождението на България от османско робство.
Св. литургия в катедралния храм „Св. Успение Богородично“, тържествено честване на площад „Св.св. Кирил и Методий“, поклонение пред паметника на загиналите руски и украински воини в Морската градина, празнични събития.

Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”

март - април

Пролетни срещи с изкуството

Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”

16 - 25 март

IX МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ – ВАРНА 2018

Фестивалът е създаден през 2010 г. по инициатива на филмовата компания „Александър Николов – Артин“ ООД и  „Арт фест“ ЕООД. Неговата програма представя най-новите тенденции на световното, европейско и българско кино.

Организатор: „Александър Николов – Артин“ ООД и „Арт фест“ ЕООД
Лице за контакт: Александър Николов– GSM 0899393342; http://www.artinvision.bg/

март

Национален конкурс за детски рисунки върху чешки и словашки приказки

Организатор: Дружество за българо-чешко и словашко приятелство
Лице за контакт: Адам Адамов - GSM 0898 603 115

10 март – 12 април

XV ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ - ВАРНА

Фестивалът е създаден през 2004 г. по инициатива на Агенция „Елит мюзик” в партньорство с „Кантус фирмус”. Неговата програма съдържа симфонични, камерни концерти и рецитали.

Организатор: Агенция ‘Елит мюзик” и „Кантус фирмус”
Лице за контакт: Мария Кондова, „Елит мюзик” – тел. 052/390 801; GSM 0888 322 398; е-mail:office@elitemusic.bg, http://www.elitemusic.bg/

20 април

142 години от Априлското въстание

Поклонение пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина.

Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”

28 април

ВАРНЕНСКИ КАРНАВАЛ

Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”;

април

Общоградски фолклорен преглед на танцовото изкуство "Великденска плетеница"

Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”
Лице за контакт: Жасмина Василева – GSM – 0 889 919 414; office@varnafolk.com

9 май

ДЕН НА ПОБЕДАТА НАД ХИТЛЕРОФАШИЗМА, ДЕН НА ЕВРОПА

Общоградско поклонение пред Паметник-портала на Осми приморски полк с полагане на венци с военен ритуал и тържествено издигане знамето на Европейския съюз пред Община Варна.

Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”

10 - 13 май

XXХVIII МЕЖДУНАРОДЕН МАЙСКИ ХОРОВ КОНКУРС "ПРОФ. ГЕОРГИ ДИМИТРОВ"

От 1967 г. конкурсът се провежда под името Майски хоров фестивал. Основен организатор е Центъра за художествена самодейност и Окръжният съвет за култура. След 1989 г. основен организатор е Община Варна със съдействието на Министерство на културата, Български хоров съюз, Съюз на българските композитори. През 1973 г. по решение на Секретариата на ЦК на БКП се постановява, че "през месец май във Варна на всеки две години ще се организира Международен хоров конкурс". През 1975 г. се провежда първият международен хоров конкурс. Конкурсът е член на Организационния комитет на международната асоциация връчваща Голямата Европейска награда за хорово пеене – "Гран при Европа", който се провежда последователно в Арецо (Италия), Дебрецен (Унгария), Тур (Франция), Варна (България), Толоса (Испания) и Марибор (Словения). До 2007 година се провежда всяка втора година, а след това конкурсът прераства в ежегоден. Проявите са във Фестивален и конгресен център (зала 1 – 800 места).

Място: Фестивален и конгресен център – Варна и открити сцени
Организатор: Община Варна
Лице за контакт: Ганчо Ганчев – Главен експерт; тел. 052/820 667, моб. 0889 91 94 26; е-mail: office@choircomp.org

май

МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ “МОРЕ И СПОМЕНИ”

Основан е през 1998 г. по инициатива на Йордан Попов – изтъкнат варненски диригент и педагог. Провежда се ежегодно в продължение на три дни около средата на май и има конкурсен характер.
Първоначално фестивалът е национален, а след 1999 г. прераства в международен. Основната идея на организаторите е да представят най-добрите песенни образци на българската и на чуждестранната поп музика, както и да стимулират създаването и популяризирането на нови песни за морето. Съвместна съпътстваща проява на MMФ “Море и спомени”, Българското национално радио и Радио Варна е детският радио конкурс “Обичам те, море”. С включването на награда за най-добро изпълнение на песен с морска тематика фестивалът има силно подчертан морски облик, което го прави уникален за нашия град. Предстоящото шестнадесето издание на това музикално събитие ще се проведе в Аулата на Икономическия институт.

Организатор: НЧ „В. Левски 1945”;
Лица за контакт: Добринка Добрева – тел./факс 052/303 091; GSM 0888 828 122; e-mail: n4levski@mail.bg
Йордан Попов – GSM 0888 349 800; e-mail: www.morefest.com; info@morefest.com

22/23 май

Връчване на награда „Варна”

По статут в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост за високи постижения в областта на културата и на образованието, а в последните години и в областта на науката с Решение на Общинския съвет – Варна, се връчва Награда „Варна” на творци с ярки постижения през предходната година, на учени, на учители, учителски колективи, на директори и на изявени ученици. На тържеството се връчват индивидуални и колективни награди „Почетен знак с лента на кмета”.

Място: зала „Пленарна“ на Община Варна
Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”

24 май

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Празнично шествие на пл. „Св. Св. Кирил и Методий” и концерти

Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”

май

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ПОЕЗИЯТА
“СЛАВЯНСКА ПРЕГРЪДКА”


Това е международен проект, чието пилотно начало е поставено във Варна през 2007 г. Същата година е учредена и Славянската литературна и артистична академия, която днес има филиали във всичките 11 славянски страни, както и в още 5 други европейски държави. Основна цел на форума е сближаване на културните ценности на основата на общия праезик и културното наследство на славяните.
Във Варна се връчват международните награди „Летящо перо” и „Атлант на славянството”. Подобни фестивали се организират във Варшава, Москва, Рига, Белград и др. Те включват кръгли маси, концертни програми, авторски рецитали, камерни театрални постановки, изложби на преведени и издадени книги, обмен между водещи арт издания в славянския свят. Международният фестивал на поезията се провежда ежегодно с участието на автори от повечето славянски страни – България, Русия, Полша, Украйна, Сърбия, Словения, Хърватска, Македония.

Място: Радио Варна, ГХГ „Б. Георгиев”
Организатор: Славянската литературна и артистична академия
Лице за контакт: Елка Няголова – тел. 052/602 014; GSM 0888 840 106; e-mail:cavaletvarna@gmail.bg

май – юни

МЕЖДУНАРОДЕН ФОТОГРАФСКИ САЛОН

Международният фотографски салон датира от 2003 г., първоначално като национален, а от 2007-ма като международен фотографски салон. Провежда се ежегодно. В него може да вземат участие професионалисти и любители от цял свят.

Място: ГХГ „Б. Георгиев”
Организатор: Гражданското дружество “Национален фотографски салон”
Лице за контакт: Иван Германов – моб. 0882 12 34 77

15 май – 30 септември

КОНЦЕРТИ НА СЦЕНА “РАКОВИНА”

Концертни изяви на хорови, фолклорни, инструментални, поп и джаз състави и индивидуални изпълнители.

Място: сцена „Раковина”, Морската градина
Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”

1 – 10 юни

XXVI МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО”


Международният театрален фестивал „Варненско лято” е най-мащабното международно театрално събитие в България. Провежда се всяка година между 1 и 12 юни във Варна в рамката на фестивалите на изкуствата „Варненско лято”. Негова основна цел е да представи основните тенденции в българската и международна сценична практика и да създаде пространство за междукултурен диалог, обмен и пазар. Програмата е построена като мозайка от модули. „Селекционирани български спектакли” държи във фокус театралните постижения на българска сцена през актуалния сезон. Международната селекция представя многообразие от сценични форми и водещи тенденции от Европа и света. Програмата Шоукейс е фокусирана върху иновативни продукции от съвременния театър, танц и пърформанс, представени пред международни селекционери. Паралелната програма е отворена за разнообразни партньорски инициативи, дискусии, работни ателиета, теоретични конференции, лекции, представяне на книги, изложби и концерти.

Място: ДТ “Ст. Бъчваров”, Държавен куклен театър – Варна, ГХГ “Б. Георгиев”, Археорогически музей- Варна, Римски терми – Варна и др.
Организатори: Фондация „Виа Фест – Международен театрален фестивал „Варненско лято”
Основни партньори: Министерство на културата, Община Варна
Контакти: тел. 02/988 44 82; email: bat@omega.bg; www.viafest.org

2 юни

Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Поклонение пред паметника на Христо Ботев в Морската градина и тържествена заря-проверка.

Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”


юни, юни, август

VI Международен фестивал на младите таланти "Златна перла"


Международен фестивал на младите таланти "Златна перла" е основан през 2012 година и се провежда ежегодно в периода юни-август. През 2017 година фестивалът ще се провежда в три излъчвания – две през м. юни и едно през м. август. Правото на участие имат вокални, хореографски, инструментални, фолклорни колективи, ансамбли на народния, спортен, класически, естраден танц, музиканти и художници от цял свят. Възрастта на участниците започва от 6 години и няма горна граница.

Място: гр. Варна, к.к. Златни пясъци, сцена „Амфитеатър".
Лице за контакт: Мирослав Михайлов, моб.: 0879 16 19 50, www.zlatnaperla.com

24 юни – 20 септември

92 – ви МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ “ВАРНЕНСКО ЛЯТО”

За предтечи на ММФ „Варненско лято” се смятат Първите български народни музикални тържества в гр. Варна през 1926 г. Инициатори са варненските културно-просветни дейци Герчо Герчев, Иван Камбуров, Васил Ставрев, Найден Найденов, Йордан Тодоров, намерили гореща подкрепа от композиторите Добри Христов, Панчо Владигеров, Маестро Георги Атанасов. След прекъсване (1932 – 1935 г.) тържествата продължават до 1939 г. включително (през 1938 г. е първият опит за прерастване на музикалните тържества в международни) и след това са преустановени поради настъпващата Втора световна война.
През 1957 г. Варненските летни музикални тържества са възстановени под името „Варненско лято”. Привлечени са както най-добрите български изпълнители и състави, така и световноизвестни чуждестранни изпълнители.
През 1966 г. Международният музикален фестивал “Варненско лято” се утвърждава като ежегоден. През 1987 г. е приет в Европейската асоциация на фестивалите със седалище Женева.
Цялостният облик на фестивала се характеризира с представянето на шедьоври на българската и световната музикална култура, с многожанрова насоченост и присъствие на изпълнители с международен престиж. Традиционно е участието на варненските музикални институти и на именити български изпълнители и състави, прославили нашето изпълнителско изкуство. Впечатляващо е присъствието на чужди солисти, диригенти, симфонични и камерни оркестри, хорове, оперни ансамбли, балетни състави от световна величина. Много са премиерните изпълнения и постановки в програмите. С голям интерес се посрещат циклите “Дни на младия камерен изпълнител” и “Старинна музика”. От 1984 г. в рамките на фестивала се провежда Лятна музикална академия. Майсторските класове се ръководят от педагози и изпълнители с международен авторитет.
От 1993 г. “Варненско лято” обогатява облика си и с научни срещи.

Място: Фестивалният и конгресен център, Драматичният театър “Стоян Бъчваров” – основна сцена, ГХГ “Б. Георгиев”, Летният театър, Галерия „Графит”
Организатори: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”
Лице за контакт: Пламена Цонева – тел. 052/820 669; GSM 0888630092; e-mail: tsoneva@varnasummerfest.org

юни

Международен фестивал „Мечте на встречу”

„Международен благотворителен фестивал на детското творчество "Навстречу мечте" е основан през 2007 година и се провежда ежегодно.
Проектът е насочен към деца лишени от родителски грижи и настанени в социални домове или приемни семейства - творчески надарени, гъвкави, стремящи се да постигнат успех в живота, да развиват своя талант и да станат истински професионалисти.

Организатор: ТО „Турал Мениджмънт“
Тел. за контакт: 052 605 978, 052 699 250; office@tural.bg

юни – юни

VІІI Международен фестивал „Золотая мечта”

юни – юни

ІX Международен фестивал „Золотая мечта”

юни – юли

X Международен фестивал „Золотая мечта”


Музукални и детски театрални школи представят мини спектакли на различни теми (с декори, костюми, музикален съпровод). Конкурсната програма e за вокалните изпълнители. В края на фестивала ще има изложба на участниците в пленера на художниците.

Фестивала има конкурсен характер и се провежда в следните категории: Солисти, дуети: естрадни, народни и джаз изпълнения; Шоу-группи, вокални колективи: естрадни, народни и джаз изпълнения; Танцови колективи и солисти (хореография); Инструментална музика; Циркови колективи; Театрална мода; Детски музикални и театрални колективи; Пленер на художници.

Място: кк Златни пясъци
Организатор: „Ной Травел” ООД
Контакт: e-mail: info@noytravel-bg.com, tel +359 52 69 44 94/95

24 - 26 август

ФЕСТИВАЛ НА ДИГИТАЛНИТЕ ИЗКУСТВА „FUTURO

Фестивалът представя и популяризира творчеството на автори, работещи в областта на дигиталните изкуства с творчески обучителни модули за млади художници.

Място: различни градски пространства
Организатор: НЧ „Просвета 1927“ – район „Аспарухово“
Лице за контакт: Живко Дончев - GSM 0878 935 298, zhivkodonchev@gmail.com, www.futurovarna.com

21 - 25 октомври

XVI ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ „ПРИКАЗКА ЗА ТЕБ“

Място: Младежки дом
Организатор: НЧ „Възрождение“
Лице за контакт: Радост Лилянова – GSM 0889 764 086

13 – 15 юни

ТРАДИЦИОНЕН СЪБОР “АСПАРУХОВО ПЕЕ И ТАНЦУВА”

Съборът е ежегоден и се провежда през първата събота и неделя на юни. През 1966 г. е първото му издание. В празничната програма участват съставите от читалище “Просвета”, училищата в района, клубовете на пенсионерите в Аспаруховския район. Обособяват се сцени – рок, поп, фолклорни, на които гостуват самодейци от страната. Съборът завършва с голям концерт на български професионални поп изпълнители. Тази година се навършват 110 години от официалното обособяването на квартала.

Място: Аспарухов парк
Организатори: НЧ „Просвета” и Район „Аспарухово”
Лице за контакт: Любка Тодорова, секретар на читалището – тел. 052/370 934; GSM 0899 950 506; e-mail: prochi@abv.bg

юни

XХI МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ „СЛАВЯНСКИ ВЕНЕЦ“

В конкурса взимат участие детски и юношески колективи и индивидуални изпълнители от 7г. до 18г. в следните категории: вокал, хореография, инструментално и театрално майсторство.

Място:Международен детски лагер „Албатрос“, к.к. „Св.св. Константин и Елена“
Организатор: ТО „Турал Мениджмънт“
Тел. за контакт: 052 605 978, 052 699 250; office@tural.bg

25 юни

ДЕН НА МОРЯКА

Място: Летен театър
Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”
Лице за контакт: Георги Венин - GSM  0882 599 970; g.venin@gmail.bg

28 - 29 юни

ФЕСТИВАЛ НА ЕТНОСИТЕ

Форум за изява на изпълнителското майсторство на представители на различните етноси.

Място: Летен театър
Организатори: Министерството на културата, НЧ „Хр. Ботев”, съорганизатор: Община Варна
Лице за контакт: Франциска Йорданова – тел. 052 613 144; GSM 0898 231 201; e-mail: h.botev.varna@gbg.bg

3 - 5 юли

МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ВОКАЛНО ИЗКУСТВО „МОРСКИ ЗВЕЗДИЧКИ“

Място: НЧ „П.Р.Славейков“
Организатор: НЧ „П.Р.Славейков“
Лице за контакт: Мая Друмева – тел 052 510 306; slaveikov@abv.bg

15 - 30 юли

XXVIII МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН КОНКУРС– ВАРНА 2018

Варненският международен балетен конкурс е най-старият и най-престижният балетен конкурс в света, считан от балетната общност за Балетна олимпиада. Състезателите могат да участват в отделните турове на конкурса по двойки или като солисти. В конкурса танцьорите се състезават в две възрастови групи.

Организатор: Фондация "Международен балетен конкурс – Варна”
Лице за контакт: Димитър Димитров, председател, тел. 02/988 33 77; факс 02/986 19 01, е-mail: varnaibc@gmail.com

18 юли

181 години от рождението на Васил Левски

Поклонение пред паметника на Васил Левски в Морската градина.

Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”


27 юли

140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ВАРНА ОТ ОСМАНСКО ИГО

Програмата включва общоградско поклонение и концерт.

Място: Духовно-просветен център „Св. Арахангел Михаил“
Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”
 

26 – 29 юли

XXVII МЕЖДУНАРОДЕН ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ

Международният джаз фестивал “Варненско лято” е основан през 1992 г. и се провежда ежегодно с участието на световноизвестни музиканти от чужбина и България. Освен смесени международни проекти в програмата на феста е включена и сцена на млади джазови музиканти от България.

Място: Археологически музей (двор)
Организатор: Варненското джаз общество
Лице за контакт: Анатолий Вапиров – тел. 052/820745; GSM 0888 303 381; e-mail: vapirov@telecoms.bg
 

28 юли - 6 август

АЛЕЯ НА КНИГАТА

През тези дни центърът на Варна се превръща в своеобразен книжен квартал с 15 павилиона с книги и литературен кът, където хората са заедно в летните вечери в духовното общуване с едни от най-популярните български писатели.

Място: пешеходна част на бул. „Сливница“ от пл. „Севастопол“ до Фестивален и конгресен център
Организатор: Община Варна и Асоциация „Българска книга“
Лице за контакт: Георги Венин - GSM  0882 599 970; g.venin@gmail.bg; Василка Ванчева - GSM  0885 925 780

юни - август

ХI ИЗДАНИЕ НА ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР

Място: Летeн театър
Организатор: Община Варна, Държавна опера Варна
Контакти: тел. 052/665 020; 052/650 666; e-mail: tickets@operavarna.bg

29 юли - 2 август

XXV МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО”

МФФ „Варненско лято” е учреден е през 1992 г. по инициатива на Община Варна. Провежда се всяка година през първата седмица на август. Съгласно Статута право на участие имат ансамбли в категориите младежи и възрастни от цял свят, както и групи за автентичен фолклор.

Място: Летeн театър, сцена „Раковина” и открити сцени и площадки във Варна
Организатор: Община Варна
Лице за контакт: Жасмина Василева – тел. 052/820 667; GSM 0889 919 414; e-mail:office@varnafolk.org www.varnafolk.org

август

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ “СВЕТОВЕН ФОРУМ НА ИЗКУСТВАТА – КЪМ ЗВЕЗДИТЕ”

Форум на монодрамата, представящ най-доброто от камерната форма на световното театрално изкуство.

Място: Археологически музей (двор)
Организатор: фондация „Световен форум на изкуствата – към звездите”, съорганизатор: Община Варна
Лице за контакти: Мариус Донкин – GSM 0898 668 808; e-mail: mdonkin@abv.bg

1 – 21 август

XXII МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ И ИЗКУСТВАТА

Международният панаир на занаятите и изкуствата е най-голямото арт изложение в България. Провежда се всяка година през август във Варна. Съчетаващ в себе си традиции и съвремие, днес панаирът е място за изява на едни от най-добрите автори в областта на изящното и на приложното изкуство. Демонстрациите на авторските умения дават възможност на посетителите на живо да наблюдават създаването на уникални творби.

Място: Морската градина
Организатор: Асоциация „Булгарика”, съорганизатор: Община Варна
Лице за контакт: Веселина Савова – тел. 052/605 430; GSM 0898 522 133; e-mail: vsavova@bulgarika.eu
 

15 август

СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО – ДЕН НА ВАРНА

Празникът започва с тържествена литургия в Катедралния храм „Св. Успение Богородично”. На площад „Св.св. Кирил и Методий” с празничен ритуал се издига флагът на Варна, следва литийно шествие. На сцена „Раковина” в Морската градина през целия ден участват изпълнители и ансамбли от различни жанрове. Вечерта в Летния театър е тържественият концерт и ритуал, на който кметът на града удостоява със званието „Почетен гражданин на Варна” български и чуждестранни граждани за изключителен принос и заслуги за развитието на общината. По-късно вечерта в зоната на Морската гара се провежда концерт с участието на известни поп и рок изпълнители.

Място: сцена „Раковина, Летен театър, зоната на Морска гара и открити градски пространства
Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”

август

VIИ МЕЖДУНАРОДЕН ТАНЦУВАЛЕН МАРАТОН „СЛАВЯНСКИ ВЕНЕЦ”

Фестивала е за деца от 7г. до 18г. Да покажат своите танцувални заложби, да се запознаят с творчеството на други деца, да обменят опит и хореография, да намерят много нови приятели, да участват в организирани концерти.

Място: к. к-си Златни пясъци, Албена, Св.Св. Константин и Елена
Организатор: ТО „Турал Мениджмънт“
Тел. за контакт: 052 605 978, 052 699 250; office@tural.bg

август

BEST FEST 2018

Участие ще вземат лауреатите от изминали фестивали „Славянски венец“ в категории: вокал, хореография, инструментално и театрално майсторство.

Място: к. к-си Златни пясъци, Албена, Св.Св. Константин и Елена
Организатор: ТО „Турал Мениджмънт“
Тел. за контакт: 052 605 978, 052 699 250; office@tural.bg

август

XX Международен фестивал „Славянски венец”

В конкурса взимат участие детско- юношески колективи и индивидуални изпълнители от 7г. до 24г. в следните категории: вокал, хореография, инструментално и театрално майсторство.

Място: к. к-си Златни пясъци, Албена, Св.Св. Константин и Елена
Организатор: ТО „Турал Мениджмънт“
Тел. за контакт: 052 605 978, 052 699 250; office@tural.bg


23 - 25 август

МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА "ПЪТУВАНЕ КЪМ МИНАЛОТО"

Фестивалът е многожанров за музика, танц, театър, изобразителни изкуства, образователно документално кино.
Ежегоден, и се провежда за шести пореден път.
С участието на младежки творчески формации от гр. Варна.
Без конкурсен характер.
 - Организатор - Фондация "Пътуване към миналото", съвместно със Студио Палас и Музея за нова история на Варна при РИМ-Варна.

Място: Военноморски музей, Парк- музей Владислав Варненчик, Амфитеатър под паметника Пантеон в Приморски парк.
Лице за контакт: Красимир Янев, тел. 088 8 60 61 68.
E-mail: fondaciapatuvane@abv.bg ; palasbg@abv.bg
Web: www.festivalpatuvane.alle.bg

10 - 13 август

ФЕСТИВАЛ RADAR 

Фестивалът има за цел да разшири границите на културния живот във Варна, да представи музикални проекти, в които по един кохерентен начин се срещат разнообразни артистични форми като филм, видео арт, поезия, съвременен театър и танц, както и може би най-креативният сектор в нашия модерен живот - технологиите.

Място: Различни пространства в град Варна
Организатор: Фондация „Сидея“ radar-festival@mail.com, тел: 883 34 13 27, адрес: гр. Варна ,  ул. „Ф. Ж. Кюри“ 42

24 август - 1 септември

XXVI МЕЖДУНАРОДЕН ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ “ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ”

Фестивалът е основан през 1993 г. Програмата има конкурсен характер и включва селектирани филми, произведени през последните две години, третиращи темата за любовта. Открива се в последния петък на август всяка година.

Място: Фестивален и конгресен център
Организатор: Фестивалният и конгресен център; съорганизатор: Община Варна
Лице за контакт: Румяна Попова – тел. 052/608 446; GSM 0885 545 482; e-mail:fk@mail.orbitel.bg

август-септември

XIX МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА

Биеналето се определя като международен форум за среща на художници от различни страни, носители на богатството и многообразието на световната графика. Участниците се състезават за престижните награди, като голямата награда "Гранд при-Варна", награда на журито и 3 равностойни награди за постижения в графичното изкуство.

Място: Градска художествена галерия "Б. Георгиев"
Организатор: Община Варна, Галерия за графично изкуство
Лице за контакти: Венцислав Антонов– 052/607 737, ipbvarna@gmail.com

6-22 септември

ДНИ НА БЪЛГАРИЯ: ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО ДО НЕЗАВИСИМОСТТА

Място:Пл. „Независимост”, ДТ „Стоян Бъчваров”, Община Варна, сцена „Раковина”, вход на Морската градина, Радио Варна
Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”

септември

V ЕВРОПЕЙСКИ КОНКУРС ЗА ДЕТСКА ПЕСЕН „ЗЛАТНИ ИСКРИ“

Място: Икономически университет, ТК „Камчия“, Радио Варна
Организатор: Фондация „Откритие“
Лице за контакт: Доно Цветков - тел.52/300 201; GSM 0888 212 414; e-mail: festival@discoveryfest.com

13 - 17 септември

ХІV Международен фестивал на анимационния филм

Фестивалът е основан през 1979 г. по инициатива на Международната асоциация за анимационно кино, а след 1981 г. и под патронажа на Международна фондация "Людмила Живкова". С непосредствените оперативни дейности са ангажирани Генерална дирекция "Кинофестивали", ТСО "Българска кинематография", Съюзът на българските филмови дейци, Комитета за телевизия и радио, ТСК "Българско видео" и Център "Знаме на мира". Девизът на фестивала е "Хуманизъм, движение, красота". Голямата награда се нарича "Златен кукер".
Както и повечето филмови фестивали по онова време, и този е биенале - провежда се през месец октомври всяка нечетна година. Осъществени са общо шест издания, последното, от които през 1989 г. Филмите се представят в кината във Варна. От 2011 г. Фестивалът отново се възстановява във Варна. Очаква се да се проведе през септември.

Място: Фестивален и конгресен център – Варна
Организатор: Сдружение „Световен фестивал на анимационния филм”
Лице за контакт: Анри Кулев – тел. 0888 614 884, e-mail: fk@mail.orbitel.bg сайт: www.fcc-varna.com

септември

ХМЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

Място: СОК „Камчия”
Организатор: Обединение „Фестивал на червенокръстките и здравни филми” Дружество по ЗЗД
Лице за контакт: Илия Раев – тел. 0884 111 234

октомври

XXXVI ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ „ЗЛАТНА РОЗА”

Фестивалът е основан през 1961 г. До 1974 г., с изключение на 1965 г., когато се организира еднократно Балкански кинофестивал, се провежда всяка година. Първото издание включва игрални, документални, научнопопулярни и анимационни филми. Специално жури определя награди за: най-добър филм на съвременна тематика, най-добър сценарий, режисура, операторска работа, най-добро изпълнение на женска и мъжка роля и др. През 1990 г. фестивалът еднократно се премества в София, а през 1994 г. се връща отново във Варна. До 1971 г. „Златна роза“ е ежегоден фестивал.

Място: Фестивалeн и конгресен център
Основни организатори: Министерството на културата, Националният филмов център и БНТ
Организатор: Фестивалният и конгресен център
С подкрепата на Община Варна
Лице за контакт: Ирина Канушева – GSM 0899 94 30 04; e-mail:nfc@nfc.bg; www.zlatnaroza.bg

23 октомври

X140 години от учредяването на първата българска общинска управа: премиера на историографска книга по темата

Форум за откриване и изява на млади таланти в областта на модерния балет. Провежда се в два кръга: за деца и за юноши.

Място: Регионална библиотека "Пенчо Славейков"
Организатор: Община Варна, Дирекция "Култура и духовно развитие"

25 – 26 октомври

XIX НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ-КОНКУРС “МОДЕРЕН БАЛЕТ”

Форум за откриване и изява на млади таланти в областта на модерния балет. Провежда се в два кръга: за деца и за юноши.

Място: Дворецът на културата и спорта
Организатор: НЧ „Хр. Ботев” , съорганизатор: Община Варна
Лице за контакт: Франциска Йорданова – тел. 052/613 144; GSM 0898 231 201; e-mail: h.botev.varna@gbg.bg

октомври

„ЛИСТОПАД НА СПОМЕНИТЕ“

Основан през 1997 г., фестивалът представя любителското творчество на пенсионерски състави за български фолклор, стари градски песни и шлагери.

Място: Дворецът на културата и спорта
Организатори: Съюзът на пенсионерите, Фондация „Листопад на спомените“
Лица за контакт: Георги Ковачев GSM 0889 660 340, Пенка Карбова GSM 0887 516 139

октомври

Есенни срещи с изкуството

Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”

1 ноември

Ден на народните будители

Общоградско шествие до паметника на Отец Паисий в Морската градина.

Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”

21 ноември

ВЪВЕДЕНИЕ  БОГОРОДИЧНО. ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

Място: ДПЦ „Св. Арахангел Михаил”, ГХГ „Борис Георгиев”
Организатор: Духовно просветен център „Св. Арахангел Михаил”
Лице за контакт: Георги Манолов – GSM 0889 419 418

6 декември

ЗАПАЛВАНЕ СВЕТЛИНИТЕ НА ГРАДСКАТА ЕЛХА

Празничен детски концерт на пл. „Независимост”

Място: пл. „Независимост”
Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”

декември

ОБЩОГРАДСКИ КОЛЕДЕН ФОЛКЛОРЕН ПРЕГЛЕД „ДРЯНОВИЦА”

Място: ДКС
Организатор: Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”
Лице за контакт: Жасмина Василева – GSM – 0 889 919 414; office@varnafolk.org

31 декември

„ЗАЕДНО В НОВОГОДИШНАТА НОЩ“

Новогодишен концерт на площад „Независимост” с участието на фолклорни ансамбли, на поп и рок изпълнители.

Място: пл. „Независимост”
Организатор: Община Варна; Дирекция „Култура и духовно развитие”

Последни новини

Коледните традиции по света в безплатен Детски концерт на 2 декември във Фестивалния комплекс

Коледните традиции по света в безплатен Детски концерт на 2 декември във Фестивалния комплекс   Коледно околосветско пътешествие с музиката и танците на различни народ...

Прочети още

Ара Маликян взриви Двореца на културата и спорта с тотален шоу спектакъл

Ара Маликян взриви Двореца на културата и спорта с тотален шоу спектакъл Виртуозът грабна любовта на варненската публика с пълното раздаване на сцената. Български гайди на...

Прочети още

Ара Маликян пристигна във Варна за концерта си тази вечер

Ара Маликян щастлив и приятно изненадан сподели радостта си от посрещането във Варна на прекрасен арменски език   Мега спектакълът тази вечер в Двореца на културата и ...

Прочети още

Партньори и приятели