Vienna Strauss Philharmonie Orchestra

Събота, 02/03/2024г.
Начален час: 16:00
Начален час: 19:00
ФКЦ, зала 1

Сцени и пространства

Фестивален и конгресен център Варна


На 29 февруари, 1 и 2 март Виенският Щраус филхармоничен оркестър ще гостува за първи път в България – в Пловдив, София и Варна.


Оркестърът е създаден през 2014 г. от основателя на световноизвестния Mozart Orchestra Gerald Grünbacher (Виена, Австрия)
27 музиканти от цял свят (Австрия, Унгария, Германия, Кипър, Полша, Тайван, Украйна, Хърватия, Япония) бяха избрани от специално жури за това турне.


Основата на колективния репертоар се състои от шедьоври на Брамс, Хайдн, Моцарт, представители на династията Щраус и други класици.

Виенският Щраус филхармоничен оркестър успешно гастролира в цяла Европа (Австрия, Латвия, Литва, Украйна, Полша, Естония и др.). Дейността на групата е насочена към запазване и развитие на музикалната култура на Виена и популяризирането й на европейско и международно ниво.

Диригент на оркестъра е Андраш Деак - талантлив, харизматичен маестро с дълга и успешна кариера. Брилянтен лидер-диригент, който ще изпълни две пълни части с невероятна енергия. Андраш Деак е свирил в много известни концертни зали с водещи световни оркестри:
- с Филхармоничния оркестър на Калгари (Канада) в Джак Сингърс Хол (Калгари);
- в Orpheum Theatre във Ванкувър с оркестъра на Ванкувърската опера;
- в Кенеди център във Вашингтон със Симфоничния оркестър на Балтимор;
- в Чикаго с оркестъра на известната Чикагска лирична опера.
През 2006 г. Андраш Ласло Деак е поканен във Виенския Музикферайн като диригент на Виенския Моцарт Оркестър и оттогава става постоянен гост-диригент на този известен ансамбъл.

Организаторите се надяват тези три вечери да ви вдъхновят и да ви дадат незабравими радостни емоции.

Очакваме Ви на:
- 29 февруари в Пловдив – комплекс «Сила», 
- 1 март в София – Национален дворец на културата, 
- 2 март във Варна – Фестивален и конгресен център.

Партньори и приятели