Фестивал за съвременен танц "Танцови маршрути"

Мисията на фестивала е да даде на варненски танцови артисти и любители възможност за развитие на техните умения с помощта на професионалисти от световна класа, като в същото време запознава широката публика със съвременното танцово изкуство чрез беседи, филмови прожекции и танцови спектакли. 


"Танцови маршрути" цели да създаде у младите чувство за варненска идентичност, да изгради у тях положителен образ на Варна като център на съвременното танцово изкуство. За целта фестивалът открива танцови творци с успешна кариера в страната и чужбина, чийто артистичен път по някакъв начин е свързан с Варна, и ги води отново в града, за да могат те в рамките на организирани майсторски класове, лекции и дискусии да разкажат за своя опит и предадат своите професионални умения.

Юбилейното пето издание на фестивал "Танцови маршрути" ще включва няколко от най-вълнуващите имена и теми в досесгашните издания и нови такива:
1. Публични лекции и беседи
- "Танцът в модерната и постмодерната епоха" ще е тема на тазгодишната лекция. По този начин ще бъде представена базова информация за процесите повлияли на танца и до днес.
Лекцията ще бъде проведена от Силвия Христова - културолог, танцов артист. Паралелно водим преговори с други потенциални лектори.
 След лекцията публиката ще бъде приканена за активно включване в кратък разговор. Гостите на последващия уъркшоп ще бъдат поканени да споделят своя опит и наблюдения за развитието на съвременния танц.

2. Двудневен уъркшоп, по време на който участниците ще бъдат запознати с различни практики от света на съвременния танц. Преподаватели в уъркшопа ще бъдат Нора Владигерова и Веселина Ханджиева. 
- Нора Владигерова - танцов артист и хореограф практикуващ на свободна практика в Германия. Нора е съвременен танцьор, завършил ВУЗ "Музика и Танц" в Кьолн, участва в редица спектакли. Хореограф в спектакъла "Картини от една изложба" - УТ НБУ, гостуващ в рамките на "Танцови маршрути" 3.
- Веселина Ханджиева - танцов артист, работил с едни от най-големите имена в съвременното танцово изкуство. Веселина започва своя път в света на танца във Варна, в НУИ "Добри Христов". Още като ученичка тя постъпва в НУТИ в София. Веднага след завършването тя е приета в балет "Арабеск" - единствената българска държавна трупа за съвременен танц, след което работи в различни театри в Германия и Австрия. В момента е преподавател и артист на свободна практика в Германия.

3. Представяне на филм, свързан със съвременния танц, със свободен достъп за всички желаещи. Водят се преговори с Фондация "Пина Бауш" за уреждане на авторските права.

4. (Ще се проведе при наличието на дофинансиране от страничен източник.) Гостуващи спектакли: УТ НБУ "Стравински и Шанел" - хореограф е иконата на българския съвременен танц Маргарита Градечлиева, новият спектакъл на Варна Денс Театър "Послания" със стихове на варненския поет Никола Илиев и спектакълът "Rocking Chair" на белгийската танцова трупа Opinion Public, превзела сърцата на варненска публика след гостуването си на "Танцови маршрути" 3.

varnadancetheater@gmail.com
https://www.facebook.com/DanceRoutes
 

Последни новини

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Европейският музикален фестивал Варна 2024 с празнично издание за 20-ата си годишнина

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Европейският музикален фестивал Варна 2024 с празнично издание за 20-ата си годишнина Знакови изпълнители идват ...

Прочети още

Фонд „Култура“ на Община Варна обявява покана за набиране на предложения за експерти за включване в Експертен съвет на фонд „Култура“

Фонд „Култура“ на Община Варна обявява покана за набиране на предложения за експерти за включване в Експертен съвет съгласно чл. 6, 7 и 8 от Правилника на работа н...

Прочети още

Дни на НУИ „Добри Христов“ - Варна, дават сцена на младите таланти

Дни на НУИ „Добри Христов“ - Варна, дават сцена на младите таланти Началото сложи на 7 декември пъстър фолклорен концерт в Градската художествена галерия. Пре...

Прочети още

Партньори и приятели