XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

facebook thumb

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024:

Всяко музикално произведение на Моцарт за мен е една малка опера

Само с шедьоври на Моцарт е програмата на концерта на 30 март в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Именитата пианистка ще изпълни с Оркестър Кантус Фирмус Концерт за пиано и оркестър № 13 в до мажор. Диригент е Ивайло Кринчев.

 

Звездата на концерта, с който се открива юбилейното ХХ издания на Европейския музикален фестивал Варна - забележителната пианистка Елена Башкирова, пристига от Берлин за първи гастрол във Варна. Очакванията на познавачите са големи, защото Башкирова-Баренбойм е признат интерпретатор на Моцартовото клавирно творчество. В нейно изпълнение заедно с оркестър Кантус Фирмус с диригент Ивайло Кринчев ще прозвучи рядко изпълнявания у нас Концерт за пиано и оркестър № 13 в до мажор на великия композитор.

 

В дните преди пристигането си в България, пианистката сподели пред Радио Варна, че обича да идва в България, защото “българската публика е много музикална, ентусиазирана и подготвена. Много е приятно, когато видиш, че публиката в една страна разбира и цени музиката - за нас, музикантите това е най-главното”. За нея е удоволствие да се представи в концерт, съставен изключително от произведения на Волфганг Амадеус Моцарт. Гениалният австриец заема специално място в нейното интерпретаторско израстване и тя с готовност изпълнява творби, които са несъмнени шедьоври, но не присъстват често на музикалния подиум. “Концерт №13 е един от най-забележителните концерти на Моцарт - признава Башкирова. - Разбира се всичките му произведения за забележителни, но обичайно в концертните зали се свирят пет или шест концерта, а той има много и всички те са съвършено великолепни. А когато хората чуят за пръв път Концерт №13, изпадат във възторг, защото това произведение е много оригинално. Това е единственият концерт на Моцарт, който завършва с пианисимо - нещо много рядко и очарователно. Формата му е интересна - с огромни каденци, с големи бавни, минорни епизоди в последната част, които се отнасят към най-високата музика на Моцарт. Много съм радостна, че мога да го поднеса на публиката във Варна - да я запозная с нещо ново и свежо. Може би има хора, които знаят концерта, но повечето не са го слушали и на мен ми носи особена радост да подаря това преживяване на публиката.”

 

Моцарт съпътства Елена Башкирова още от най-ранните й детски години, върху които слага отпечатък нейният забележителен баща - клавирният педагог Дмитрий Башкиров. “Интересно е, че Моцарт е един от композиторите, с които при музикантите или се получава, или не. Има прекрасни, големи музиканти, които не могат да живеят естествено с неговата музика, които имат проблеми с нея. При мен нямаше проблеми - още в моето детство аз получих от моя баща заряд от тази моцартовска енергия. Ключът към това усещане е, че за мен беше много важен фактът, че през целия си живот, от самото детство, аз много съм обичала операта. И почти всяко музикално произведение на Моцарт за мен е една малка опера - неговите сонати, пиеси, концерти. В камерната музика аз буквално си представям оперни ситуации и персонажи - това ми помага да разкажа тази музика. Тя не бива просто да се свири, трябва да се покаже и да се разкаже една история, защото всяко произведение на Моцарт е едно малко театрално и едновременно с това музикално произведение. Конкретно за Концерт №13 - няма да ви издавам моите тайни, но все пак ще споделя, че откривам в концерта късчета от операта “Така правят всички”. На места пък ми напомня за “Дон Жуан” или за “Сватбата на Фигаро”. Там откривам моето вдъхновение. Винаги е много интересно с Моцарт.”

 

Елена Башкирова е родена в Москва в уважавана руска музикална фамилия, обхващаща няколко поколения. Тя е дъщеря и достоен наследник на легендарния клавирен педагог Дмитрий Башкиров. Започва обучението си в класа на своя баща в Москва. През 1978 г. вече е в Париж, където емигрира заедно с първия си съпруг - латвийския цигулков виртуоз Гидон Кремер, с когото се изявяват като дуо. През годините работи с диригенти като Пиер Булез, Серджу Челибидаке и Майкъл Гилен. От 1992 г. се установява в Берлин с настоящия си съпруг - прочутия пианист и диригент Даниел Баренбойм.

 

Башкирова се представя не само като блестящ солист, тя е и утвърден корепетитор и ансамблов изпълнител. Има подчертан замах като музикален продуцент с изразен вкус към предлагането на музикални преживявания от най-висок клас. Артистичен създател и директор е на Йерусалимския международен фестивал за камерна музика, основан през 1998 г. Фестивалът се провежда всяка година през септември и е важна част от  културния живот на Израел, обединявайки ярки солисти от цял свят. От 2012 г. ежегодно през април в Берлин организира партньорски фестивал на този в Йерусалим. Заедно с участници от фестивала Башкирова гастролира на значими европейски форуми - в Люцерн, Вербие, Рейнгау, фестивала „Джордже Енеску“ в Букурещ, Клавирен фестивал в Рур и „Бетовенфест“ в Бон. Създадените от нея програми са документирани в многобройни записи.

Елена Башкирова партнира в рецитали и на едни от най-популярните певци на нашето време - Анна Нетребко, Олга Перетятко,  Доротея Рьошман, Рене Папе, Робърт Хол.

 

През 2018 г. получава наградата на Клавирния фестивал в Рур и е отличена с почетна докторска степен от Университета „Бен-Гурион“ в Негев. Отскоро е назначена за президент на Фондация „Феликс Менделсон-Бартолди“ в Лайпциг, наследявайки диригента Курт Мазур.

 

ХХ Европейски музикален фестивал Варна се организира от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ “Варненско лято”. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България, “Експрес гаранцион” и “Topola Skies Golf & SPA Resort”, строителна фирма “Комфорт”, “Солвей Соди”, “Логос” - недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на Радио Варна, Moreto.net, Impressio.dir.bg, ArtVarna.net.

 

Билетите за концерта, с който се открива фестивалът, са с цени от 25 до 60 лв. Могат да се купят от Билетния център и сайта на Фестивалния и конгресен център:
https://fccvarna.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-2024-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5


Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели