Започва Симпозиумът на Международния музикален фестивал „Варненско лято“

facebook thumb

В дните от 2 до 4 юли специалистите ще дискутират за творчеството на Брамс, Лист и Малер, а вечерите ще бъдат празник на немския музикален романтизъм, сътворен от музиканти от различни европейски страни.

Началото на научната част е всяка сутрин в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, вечерните концерти на 2 и 4 юли са от 19:00 в Галерията, на 4 юли там ще има и неделно матине от 12:00, а на 3 юли от 19:00 в Зала 1 на Фестивалния комплекс е органовият концерт на именития Мартин Хазелбьок.

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ наложи в последните години нова форма на общуване между музикалните специалисти и публиката - Международния симпозиум. С прекрасни отзиви от професионалисти и публика след първите две издания, тази година Симпозиумът ще има силно трето издание, което е посветено на немския романтизъм.

Темата и програмата на Симпозиума представя неговият инициатор, артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен:

Тази година сме посветили Международния симпозиум на немската романтика и представяме личностите на Йоханес Брамс, Ференц Лист и Густав Малер. Много често това обсъждането на тези големи имена до остри дискусии, характерни за един научен форум. Гости ще ни бъдат едни от водещите специалисти в областта на немската романтика от Германия и от Австрия под ръководството на проф. д-р Хартмут Кронес – президент на Асоциацията на музиколозите на Австрия. Негов асистент ще бъде гл. ас. д-р Петя Цветанова – преподавател в ДМА „Панчо Владигеров“ в София, също австрийски възпитаник. Двамата заедно ще представят лекторите, а и ще прехвърлят своеобразен мост към участниците, които ще дойдат от цяла България – музиколози и ценители на тази тема от град Варна и гости на града. 

Много често ние съчетаваме погрешно историята с фактите. Например, Ференц Лист е известен унгарски национален композитор, но малцина знаят, че матерният му език е немският и той реално е представител на немския дух и на немската култура, вплетени в една монархическа среда. Макар и унгарец, посветен на каузата за унгарското национално самосъзнание, той все пак е продължител на една много дълбока традиция в музикалното изкуство и философията, която е характерна за духа на немския романтизъм. Обръщаме поглед и към личността на австриеца Густав Малер, който е част от една много богата немска историческа традиция. Тези теми ще бъдат наистина много интересни, защото те автоматично предизвикват дискусии. 

Очаквам как ще се включат в обсъжданията уважавани личности като проф. д-р Манфред Пермозер от Виена, проф. д-р Волфрам Щайнбек от Кьолн, проф. д-р Хелмут Лоос от Лайпциг, проф. д-р Кристиан Гланц от Виена. Разбира се, ние говорим не само за музиката, а преди всичко за философията и за музикалната естетика - това прави един такъв симпозиум наистина уникален.

Вечерите на симпозиума са запълнени с много интересни камерни концерти. На 2 юли ще чуем програма, посветена на музиката на Брамс, Лист и емблематичния струнен квинтет във фа мажор на Антон Брукнер. На 3 юли ще ни гостува в органов рецитал един от големите органисти на нашето време Мартин Хазелбьорг. На 4 юли вечерта ще имаме камерно-музикална програма с изключителни солисти – от една страна, българи, които от години работят и концертират в САЩ, в Австрия, в Англия, и от друга страна – гости от чужбина, които са ярки личности и гости на най-големите световни зали. Сред тях са концертмайсторът и водач на челите във Виенската филхармония Петер Сомодари, солистите Юлиан Рахлин – цигулка, Александър Земцов – виола, също и дългогодишният водач на групата на челите в бароковия оркестър „Concentus Musicus“ проф. Рудолф Леополд. Към това добавяме и един много интересен концерт, който ще бъде неделно матине и ще допълни темата на симпозиума с песенен рецитал. В него варненката Дориана Чакърова, пианистка, която от години работи в Щутгарт, Германия, заедно с партньора си Енеас Хум ще направи един песенен рецитал с творби на Лист, Брукнер, Малер, Брамс, Хуго Волф. 

Мисля, че за ценителите на немската романтика ще можем да представим три много наситени с дискусионен характер сутрини с интересни лекции и три вечери, изпълнени с красива музика.”

Началото на Международния симпозиум е на 2 юли от 10:00 в Градската художествена галерия - Варна. На 3 юли лекциите започват също от 10:00, а на 4 юли - от 9:00.

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Гларус - крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято", Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България - Австрийски музикални седмици, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", Grand Mall.

Медийни партньори: Генерален медиен партньор - Българска национална телевизия, Българско национално радио, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна.


www.varnasummerfest.org
www.facebook.com/vnsummerfest


Последни новини

Веско Стамболов изпълнява последните клавирни опуси на Любомир Пипков

На 14 юли в Градската художествена галерия на Варна в рамките на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2021 ще прозвучат едни от най-красивите пиеси на ...

Прочети още

Започва Симпозиумът на Международния музикален фестивал „Варненско лято“

В дните от 2 до 4 юли специалистите ще дискутират за творчеството на Брамс, Лист и Малер, а вечерите ще бъдат празник на немския музикален романтизъм, сътворен от музиканти от ...

Прочети още

Човешки приливи - Артистична мултидисциплинарна визия за границите на човешката съдба

Международен музикален фестивал "Варненско лято"  Международен театрален фестивал "Варненско лято" Музикална лаборатория 01-07,&n...

Прочети още

Перкусионната фиеста на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ с финал тази вечер

Кулминацията на трите вечери ще бъде с изпълненията на световно признатата маестра на ударните Татяна Колева и създадената от нея младежка формация Youth Percussion Pool. ...

Прочети още

Партньори и приятели