Пролетен салон на изкуствата 2024

facebook thumb

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската столица.

Официалното откриване на тазгодишния салон е изложба от дърворезби на ученици от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“. Тази година гимназията отбелязва своята 100-годишнина. Паната илюстрират истории от сборника „Диви разкази“ на патрона на училището. Експозицията отбелязва и 105-годишнината от рождението на Хайтов и може да бъде видяна от 12 до 18 март в Арт салона на Радио Варна.

Творчеството на големия писател е в основата и на друго събитие от афиша на фестивала - моноспектакълът на актьора Илиян Марков „Дърво без корен“. Той ще бъде поставен на 20 март, от 18:00 ч. в Градската художествена галерия.

На 25 март в Обсерваторията на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ ще бъде подредена изложба фотографии на Мариела Русева, а от 18:00 ч. на същата дата Сдружението на писателите – Варна представя новата книга на д-р Веска Дучева - „Продавачът на илюзии. Криминални хроники“. Събитието ще бъде съпътствано от представянето на музикалния албум „Свещ“ на барда Красимир Йорданов.

Акустичен рок-концерт на екс-вокалиста на Д2 Дидо с групата му „DeStoned“ на 28 март е следващото събитие в афиша, което ще се проведе в Концертното студио на Радио Варна от 18:30 ч.

На 5 април в Градската художествена галерия от 18:00 ч. продължава музикалната фиеста с концерт с авторски композиции на „Стайков акустик квартет“. Музиката на квартета е в стил „worldmusic“, с елементи от арабския и балканския фолклор.

На същото място от 17:00 ч. на 10 април ще бъде открита изложба офорти на ученици от художествените паралелки на НУИ „Добри Христов“ на тема „Майстора през нашите очи“.

Отново в Градската художествена галерия, от 18:00 ч. на 12 април ни очаква камерен концерт на Красимира Желязкова – цигулка и Стефан Бояджиев – пиано, с разнообразна програма: Цезар Франк, Пабло Сарасате, Фриц Крайслер, Сергей Рахманинов, Панчо Владигеров.

На 14 април в Методистката църква от 18:00 ч. е юбилейният концерт на камерния смесен хор „Морски полъх“ с диригент Илия Иванов по случай 30-годишнината на състава. Хорът ще представи италианския си репертоар, който включва както класика, така и италиански поп песни, аранжирани с класически оркестров фон.

Финалът на тазгодишния Пролетен салон на изкуствата е на 17 април в Градската художествена галерия от 18:00 ч. с долби стерео концерт електронна музика. Варненци ще чуят за първи път новия албум на Мирослав Гочев. Освен авторски композиции ще бъдат изпълнени и пиеси на Жан-Мишел Жар, Вангелис, Шилер, „Енигма“. В концерта ще участват Станислав Стоянов (перкусии) и Дамян Димов (кавал).

Входът за всички прояви в Пролетния салон на изкуствата 2024 е свободен.


Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели