Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

facebook thumb

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Камерният състав на великия италиански оркестър ще сложи на 29 април бляскавата финална поанта на пролетния фестивал и ще отвори съпътстващата програма на ММФ “Варненско лято” 2024

Солисти в концерта събитие ще бъдат маестрото на цигулката Марио Хосен, който ще дирижира оркестъра, и оперната прима Красимира Стоянова.

От днес са в продажба билетите за концерта.

Два варненски музикални фестивала обединяват усилията си, за да поканят във фестивалната столица на България камерния състав на един от великите оркестри на Европа - оркестъра на Миланската Ла Скала. Гостуването на “Виртуозите на Миланската Ла Скала” ще бъде кулминация на ХХ Европейски музикален фестивал Варна и едновременно с това - първи концерт от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2024.

Създаден през 1778 г., Оркестърът на Театъра на Ла Скала https://www.teatroallascala.org/ е безспорен световен еталон за творческо музициране в оперния и симфоничен репертоар, и всеки гастрол на неговите формации извиква възторжените аплодисменти на публиката. Балансираният мек звук и характерния оперен тембър са отличителни за оркестъра на Teatro alla Scala. В пълен състав оркестърът наброява 135 музиканти. Свързан е през годините с имената на едни от най-великите диригенти на нашето време - Артуро Тосканини, Вилхелм Фуртвенглер, Херберт фон Караян, Ленард Бърнстейн, Карло Мария Джулини, Карлос Клайбер, Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Даниел Баренбойм. “Виртуозите на Миланската Ла Скала” https://www.ivirtuosidelteatroallascala.it/ са концертмайстори и солисти в оркестъра и обикновено концертират без диригент. Петнайсетте елитни музиканти изнасят над 200 концерта годишно, като гастролират в най-престижните световни оперни театри и концертни зали като виенската Музикферайн, операта в Рига, Театро Гранде Петручели и много други.

“Да бъдем домакини на тези елитни инструменталисти, е чест и отговорност за нас. Те ни се доверяват отново, за юбилейното издание на Европейския музикален фестивал Варна, след като през 2017 г. по наша покана дойдоха за пръв път във Варна - припомня директорът на фестивала Мария Кондова. - С вълнение си спомняме небивалия фурор, който предизвикаха при първото си гостуване и очакваме с нетърпение новата вдъхновяваща среща с тези великолепни музиканти и с брилянтните солисти - маестро Марио Хосен и оперната дива Красимира Стоянова.”

Програмата на концерта е от изящни образци на италианския и немския барок - прочути арии от произведения на Бах и Хендел, и шедьовъра на Вивалди “Годишните времена”.

Концертът се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България и е под патронажа на Нейно превъзходителство г-жа Джузепина Дзара, посланик на Италия в България.

Очакванията си за предстоящата съвместна изява споделя проф. Марио Хосен - солист и диригент в концерта и артистичен директор на ММФ “Варненско лято”: Гостуването на аристократичните музиканти от Оркестъра на Ла Скала във Варна е прекрасен пример за това, как синергията на културни оператори от обществения и частния сектор може да направи възможни впечатляващи артистични събития, достойни за всеки от престижните фестивали в Европа и света. ММФ “Варненско лято” - първият и най-дълголетен фестивал в България, подаде ръка на Европейския музикален фестивал Варна в годината на неговото юбилейно 20-о издание, за да поднесем на нашата публика едно незабравимо преживяване. А за мен да представя интерпретация на знаменитите концерти от цикъла “Годишни времена” на Вивалди именно с виртуозите на Миланската Скала е едно пътуване във времето и среща с традицията и корените на ренесансова Италия. Включването в проекта на забележителната оперна прима Красимира Стоянова, чийто вълшебен глас от години екзалтира публиката от сцената на Миланската Скала, ще завърши музикалната картина на този концерт, зареден с патоса и изяществото на най-високите стандарти в съвременното музициране.”

От днес излизат в продажба билетите за концерта. Цените им са от 50 до 100 лв. Билетите могат да се купят от Билетния център на ФКЦ, както и онлайн от сайта на ФКЦ.


Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели