„Майкъл Джексън: Thriller– Историята и легендата за краля на попа”

ФКЦ, зала 1

Сцени и пространства

Театрално-музикален продуцентски център


15 ноември 2023 - зала 1 - 19:00 часа

Майкъл ДжексънThriller– Историята и легендата за краля на попа”

КОНЦЕРТ-ТРИБЮТ

Диригент и аранжименти –Роберто Молинели
Режисьор – Сребрина Соколова
Солисти: Клариса Вичи и Матиа Шаша
Оркестър на Държавна опера Варна


Иновативният симфоничен проект „Майкъл Джаксън: Thriller– Историята и легендата за краля на попа“отдава почит на неповторимия Майкъл Джаксън. Концертът трибют представя завладяващата и пълна с контрасти музикална история на певеца, който прави революция във формата и съдържанието на музиката с микс от глас и танц, каквито светът не е виждал и чувал. Влиянието на Майкъл Джаксън върху световната поп култура е ненадминато и личи в стила както на неговите съвременници като Мадона и Боби Браун, така и в творчеството на звезди от по-ново поколение като Джъстин Тимбърлейк и Usher.

Спектакълът е създаден през 2022 г., 40 години след излизането на Thriller– албумът, който променя поп музиката завинаги, а едноименният сингъл чупи всички рекорди. В кросоувър концерта участват италианските певци Клариса Вичи и Матиа Шаша, звезди на мюзикъла и форматите The Voice и X-Factor, заедно с РобертоМолинели– диригент, композитор и виолист, световноизвестен с реализацията на проекти във всички музикални жанрове: от класика до джаз, поп и рок. Свири оркестърът на Държавна опера Варна.
 
РОБЕРТО МОЛИНЕЛИ
Роберто Молинели е италиански диригент, композитор и виолист. Универсален и еклектичен музикант, единодушно оценяван над 20 години на национално и международно ниво за способността му да композира и реализира проекти от всички музикални жанрове: от класически до джаз, поп и рок, с успешно изграждане на диалог между различните жанрове и стилове.
Като диригент, композитор и аранжор през годините си сътрудничи с множество артисти, сред които Хосе Карерас, Андреа Бочели, Селин Бърн, Гастон Риверо, Густав Кун, Сесилия Гасдия, Анна Катерина Антоначи, Анна Мария Чиури, Дезире Ранкаторе, Валерия Еспозито и др.
Много негови композиции,като концертътза саксофон и оркестър „Four Pictures From New York“, концертите за виолончело и оркестър „Twin Legeds“и „Iconogramma“, концертът за акордеон и оркестър „Il Boscodella Musica“, са обогатили репертоара на съответните инструменти и в момента се изпълняват по целия свят.
Молинели има многобройни колаборации с известни артисти от света на киното, театъра и популярната музика. Работил е с Тони Хадли, Ейми Стюарт, Махамуд, Енрико Монтесано, Лейди Блекбърд, Лука Барбароса, Киара Чивело, Антонела Руджиеро, Лусио Дала, Енрико Руджери и е композирал музика за кино и телевизия.
Дирижира и подготвя аранжиментите на оркестъра на фестивала в Санремо в различни издания. През 2021 г. печели трета награда за аранжиментите на „Bianca Luce Nera“ и „Medley Rosamunda“, написани за групата Extraliscio.
От 2009 г. Роберто Молинели е директор по иновациите на Симфоничния оркестър „Г. Росини“, от 2019 г.е  главен гост-диригент в Руската филхармония, а от 2021 г. е директор по специалните проекти на Симфоничния институт в Абруцо.
 
КЛАРИСА ВИЧИ
Запалена по музиката още от дете, Клариса Вичи пее соул, фънк, блус, госпъл натурално и със собствен стил, като жонглира с поп, мюзикъл, рок и нов джаз. Има сериозен опит в мюзикълния жанр и  диплома със специалност мюзикъл от училището на Росана Казале (LIM в Рим), изпълнява главна роля в мюзикъла „Чикаго“. Има телевизонни изяви като вокалист и работи с музиканти като Маурицио Фабрицио за звукозаписни продукции.
Клариса Вичи получава признание като певица и автор с песните си в Италия и в чужбина (Италиански песенен фестивал в Ню Йорк). От 2016 г. си сътрудничи с диригента Роберто Молинели в италиански и международни продукции. Паралелно с дейността на певица преподава пеене и е вокален треньор.

МАТИА ШАША
Матиа Шаша, роден през 1991 г., е изпълнител и автор на песни. Универсалният му глас варира от соул до метъл, като преминава от чист и мелодичен звук до провокативен и агресивен тембър.След успеха му в телевизионни формати като The Voice и X-Factor към момента участва в няколко музикални проекта и пее в рок групата „Catch the Giant!“.

Партньори и приятели