Виртуозите на Миланската La Scala

Понеделник, 29/04/2024г.
Начален час: 19:00
Зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна

Сцени и пространства

Фестивален и конгресен център Варна


XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

29.04.2024 - 20.00 ч. - Зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна

Европейски музикален фестивал Варна и ММФ Варненско лято представят:

Виртуозите на Миланската La Scala
Марио Хосен, солист и диригент
Красимира Стоянова, сопран
 
Камерният състав на великия италиански оркестър ще сложи на 29 април бляскавата финална поанта на пролетния фестивал и ще отвори съпътстващата програма на ММФ “Варненско лято” 2024
Солисти в концерта събитие ще бъдат маестрото на цигулката Марио Хосен, който ще дирижира оркестъра, и оперната прима Красимира Стоянова
 
Два варненски музикални фестивала обединяват усилията си, за да поканят във фестивалната столица на България камерния състав на един от великите оркестри на Европа - оркестъра на Миланската Ла Скала. Гостуването на “Виртуозите на Миланската Ла Скала” ще бъде кулминация на ХХ Европейски музикален фестивал Варна и едновременно с това - първи концерт от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2024.
 
Създаденпрез 1778 г., Оркестърът на Театъра на Ла Скала https://www.teatroallascala.org/е безспорен световен еталон за творческо музициране в оперния и симфоничен репертоар, и всеки гастрол на неговите формации извиква възторжените аплодисменти на публиката. Балансираният мек звук и характерния оперен тембър са отличителни за оркестъра на Teatro alla Scala. Впълен състав оркестърът наброява 135 музиканти. Свързан е през годинитес имената на едни от най-великите диригенти на нашето време - Артуро Тосканини, Вилхелм Фуртвенглер, Херберт фон Караян, Ленард Бърнстейн, Карло Мария Джулини, Карлос Клайбер, Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Даниел Баренбойм. “Виртуозите на Миланската Ла Скала” https://www.ivirtuosidelteatroallascala.it/са концертмайстори и солисти в оркестъра и обикновено концертират без диригент. Петнайсетте елитни музиканти изнасят над 200 концерта годишно, като гастролират внай-престижните световни оперни театри и концертни зали като виенската Музикферайн, операта в Рига, Театро Гранде Петручели и много други.
 
Програмата на концерта е от изящни образци на италианския и немския барок - прочути арии от произведения на Бах и Хендел, и шедьовъра на Вивалди “Годишните времена”.
 
Концертът се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България и е под патронажа на Нейно превъзходителство г-жа Джузепина Дзара, посланик на Италия в България.

 
ХХ Европейски музикален фестивал Варна се организира от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ “Варненско лято”. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България, “Експрес гаранцион” и “Topola Skies Golf & SPA Resort”, строителна фирма “Комфорт”, “Солвей Соди”, “Логос” - недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на Радио ВарнаMoreto.netImpressio.dir.bgArtvarna.net.

Партньори и приятели