"ИНСТИНКТЪТ"

Градска художествена галерия

"ИНСТИНКТЪТ"

от Анри Кистмекер
 
Превод Аглика Стефанова-Олтеан
Режисура и музикална среда Стоян Радев Ге. К.
Ас. Режисьор - Валентина Андонова
 
В ролите:
Жан Берну - ВЕЛИЗАР ЕМАНУИЛОВ
Андре Берну - НЕДЯЛКО СТЕФАНОВ
Сесил Берну - МИГЛЕНА ВЕЗИРОВА
Терез Ложие - ХРИСТИНА ДЖУРОВА
Лотрикé- СТАНИСЛАВ КОНДОВ
Берта - АЛЕКСАНДРА МАЙДАВСКА
Пиер - ИВАЙЛО ИВАНОВ
Пощальон - ГЕРГАНА АРНАУДОВА
и със специалното участие на
КОНСТАНТИН СОКОЛОВ като Люсиен Д'Артьой
НЕНЧО КОСТОВ като Леон.

 

 
Очаквайте на 01.11.2021 от 19:00 и в Нощта на театрите, 20.11.2021, от 16:00, в Градска художествена галерия-Варна, актьорското четене на "ИНСТИНКТЪТ" - първото представление на Варненския градски общински театър.
 
"Отново пред публика след 100 години: "Инстинктът" от Анри Кистмекер. Лекари в битка с епидемиите и с любовта. Измамници и самохвалковци на лов за жертви. Пъргави камериерки. Изгубени писма. Платете 5 су за файтон и елате в галерията на 1 ноември, Деня на будителите."
 
В летописа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров", обхващащ 100 годишната му история (март 1921 - февруари 2021), съставител Никола Вандов, е записано така:
 
"На 13.02.1921 год. Общинският съвет на Варненската комуна взема решение да се създаде професионален театър във Варна."
 
Пиесата е "ИНСТИНКТЪТ" от Анри Кистмекер, постановката е на Стоян Бъчваров. Премиерата е на 12.03.1921 г. в Зала "Съединение" - сега Сцена "Филиал".
 
Точно 100 години по-късно г-жа Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел и голям оперен и театрален почитател, решава да зарадва Варненския театър по случай 100-тния му рожден ден. Намира и поръчва пиесата на Анри Кистмекер „ИНСТИНКТЪТ“ в Кралската библиотека на Белгия. На 27-ми март тази година, Международният ден на театъра, нашият драматург Аглика Стефанова-Олтеан, ни зарадва с празничната вест, че нашата първа пиеса е издирена, а тя от своя страна ще я преведе! Благодарим за безценния подарък!

Партньори и приятели