Хофманови разкази

Събота, 16/10/2021г.
Начален час: 19:00
Основна сцена на ДТ Стоян Бъчваров

Сцени и пространства

Театрално-музикален продуцентски център


„Хофманови разкази“
Опера от Жак Офенбах
Диригент  Павел Балев
Режисьор  Урсула Хорнер (Австрия)
 
СценографМария Ветероска
КостюмографМария Пупучевска
Дизайнер осветлениеВасил Лисичов
Диригент на хораЦветан Крумов
 
В ролите:
ХОФМАН -Иван Момиров
ОЛИМПИЯ -Пламена Гиргинова
ЖУЛИЕТА -Димитринка Райчева
АНТОНИЯ –Мария Павлова
НИКЛАУС -Михаела Берова
Солисти, оркестър и хор на Държавна опера Варна
 
Операта "Хофманови разкази" е последнoтoпроизведение на вече световно известния френски композитор Жак Офенбах (1819 - 1880). Той умира през октомври 1880 г., четири месеца преди премиерата. Животът на гениалния немски поет-романтик , композитор, диригент и художник Ернест Теодор Амадеус Хофман (ЕТА Хофман) е привлекателен сюжет за произведение на изкуството. В основата на либретото са три от разказите на Хофман, но и трите се обединяват от участието на Хофманв тяхи описват любовта му към една и съща жена в три образа.В единствената опера на Офенбах са съчетани най-хубавите страни на френската лирична опера с немската романтична опера. Музиката е наситена с лирика и чисти човешки чувства - фантастичните и реалистичните сцени оказват силно въздействие на зрителя.


Родена във Виена, Урсула Хорнер започва музикалното си образование в Студията за сценични изкуства и Университета за музика и сценични изкуства във Виена със специалност пеене. Има участия на едни от най-големите оперни сцени – Виенската държавна опера, Musikverein, фестивалът в Залцбург, и си сътрудничи с прекрасни диригенти като Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Кент Нагано и др. Нейното развитие като творец продължава в режисурата – от 1998 г. тя работи като режисьор в музикалния театър (режисира опери, оперети, мюзикъли) по целия свят – от Исландия до Калифорния. Любовта й към забавни и фантастични сюжети („Хофманови разкази“, „Италианката в Алжир“, „Севилският бръснар“...), я превръща в специалист в тези жанрове. Тя също е либретист, преводач на музикални и театрални постановки, както и вокален педагог.


Един от най-значимите нейни проекти е „KlingKlang” – продукция, създадена първоначално за Виенския Musikverein, която  от 2004 г. до днес се радва на голям успех и се разпространява в Австрия, Германия и на Балканите. Интерактивният и хумористичен характер на този образователен проект вълнува и приобщава хиляди деца към магията на музиката.

Партньори и приятели