Goldberg nights

Фестивален и конгресен център - зала 1

22 септември 2021 - зала 1 - 19:00 часа

Goldberg nights


Нощта във Варна ще бъде млада с виртуозните саксофонисти от квартет „Сигнум” и пиaниста Кай Шумахер

Горещо адмирираните провокатори, които с лекота прескачат от барок до най-нова музика, идват в България за откриването на  XVIII Европейски музикален фестивал Варна.

Носят шеметната си интерпретация на прочутите „Голдберг вариации” на Йохан Себастиян Бах с щипка нощна емоция от Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх и Шумахер.

 „Сигнум” - саксофонният квартет, в който варненската публика се влюби от пръв поглед през 2018 г. в бароковия модул на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, сега ще предизвика почитателите на класиката със своята интерпретация на  „Голдберг вариации” на Йохан Себастиян Бах. Поканата този път е от Европейския музикален фестивал Варна, и ще ни срещне с провокативната страна на харизматичните музиканти, които интерпретират класически автори в любимия на младата европейска публика съвременен въздействащ прочит.

За пръв път в България ще имаме удоволствието да чуем най-новия концертен проект на „Сигнум” - “Goldberg nights”, вдъхновен от прочутите вариации на Бах, но включващ още и аранжирани творби на Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх и на едно ново за нашата публика име - Кай Шумахер. Шумахер е екстраординерен пианист и признат композитор експериментатор, който се включва в проекта на саксофонистите със своя творба и с личното си сценично участие.

Петимата артисти ще поведат публиката на вълнуващо пътешествие из селенията на музиката, създадена с мисъл за нощта като време за дълбоко творческо проникновение. И петимата са носители на многобройни награди, получили са прекрасни отзиви от музикалната критика и възторжен прием от публиката по света. Признати са за едни от новаторите на съвременната сцена на класическата музика заради виртуозното превключване между различни стилове и жанрове в техните авторски аранжименти на творби от различни епохи.

В основата на замисъла на проекта са прочутите „Голдберг вариации” на Йохан Себастиян Бах. Любопитната им история тръгва от Голдберг - клавесинист на покровителя на Бах граф Кайзерлинг. Страдащият от безсъние граф помолил Бах да напише няколко нежни пиеси, които Голдберг да изпълнява през безсънните му нощи.
Към тази история с привкус на легенда виртуозите на саксофона ще прибавят и моменти от творби на романтиците Франц Шуберт и Фредерик Шопен, за които нощта носи прегръдката на поетичната меланхолия. Контрапунктно в програмата ще се впишат американските композитори Джордж Гершуин и Стив Райх, въвличащи в музикалния спектакъл звуците на града, който никога не спи. А иновативният изпълнител от ХХI век Кай Шумахер ще включи в микса екстаза на безсънните нощни клубове и звукови лаборатории.

“Потопени в този нощен паноптикум ние се срещаме със себе си, със своите страхове, надежди, страсти и бездни - споделят музикантите. - Нощта ни отваря пространство за размисли и фантазии, пространство, често скрито от дневната светлина.”

Европейският музикален фестивал Варна се организира от “Елит проджектс мениджмънт” и се реализира с финансовата подкрепа на фонд “Култура” на Община Варна.

Проект “Goldberg nights” се осъществява и със специалната подкрепа на Националния фонд “Култура” и е колаборация между Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Мартенски музикални дни”.
 

Партньори и приятели