„Петите симфонии“

ФКЦ, зала 1

„Петите симфонии“
 
Диригент Григор Паликаров
Солист Георги Черкин - пиано
В програмата:
П.Владигеров– Концерт за пиано и оркестър №3 (125 години от рождението на композитора)
Д. Шостакович– Симфония №5
 
Оркестър на Държавна опера Варна
 
Григор Паликаров (род. през 1971 г. в гр. Пловдив) завършва НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив съсспециалност пиано с пълен отличен успех и златна значка през 1990 г., след което и Националната Музикална Академия  „Проф. Панчо Владигеров” в София с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично дирижиране при акад. проф. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе; композиция при проф. Д. Тъпков, пиано – при проф. Кр. Тасков и хорово дирижиране при проф. Ст. Кралев.


Специализира композиция в рамките на два летни курса при проф. Ерих Урбанер от Виенския университет за музика и сценично изкуство.


Дебютира на оперна сцена още като студент (на 22 години), когато дирижира “Риголето” в оперните театри в Плевен и Стара Загора.
От януари 2000 г. до април 2019 г. е щатен диригент в Софийска опера и балет, а репертоарът му включва повече от 60 оперни и балетни заглавия.


Към настоящия момент маестро Паликаров е професор по оперно-симфонично дирижиране в НМА „Проф. П. Владигеров", където преди това успешно защитава докторска степен по музика през 2017 г. и доцентура през април 2019 г.
От сезон 2005/2006 г. до момента той е и главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество “Маестро Г. Атанасов” – гр. Пазарджик.


Проф. д-р Григор Паликаров е чест гост – диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Софийска филхармония. Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Класик ФМ оркестър – София, на който е и постоянен диригент от сезон 2008/09, Държавните опери в Пловдив, Варна (на която е постоянен гост-дорогент от сезон 2021/22 г.), Бургас и др. Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на Българското Национално Радио, както и участията му в престижни национални и международни музикални фестивали.


Григор Паликаров редовно осъществява и множество гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Русия, САЩ, Словения, Гърция, Полша, Румъния, Украйна, Тайван, Холандия, Великобритания, Португалия, Мексико, Корея, Япония, Уругвай, Китай и др.


 Наред с диригентската си дейност Григор Паликаров също композира и концертира като пианист. Някои от творбите му са изпълнявани на редица фестивали и са записвани нееднократно. За успешните си изяви като композитор и пианист е удостояван с редица национални и международни награди от конкурсите "Светослав Обретенов", "Албер Русел", "Музиката и Земята" и др. Той е носител и на множество други престижни награди, сред които: „Кристална лира” на СБМТД  (четирикратно – 2002, 2012, 2017 и 2022 г.), „Златно перо”- 2009 г., „Емил Чакъров” – 2019 г. и „Златна лира“ на СБМТД за изключителен принос към българското музикално изкуство и по повод 50-годишнината му през 2021 г.

В рамките на два мандата е бил председател на “Менса”–България – клон на световната организация на хора с висок коефицент на интелигентност.
 
Георги Черкин е роден в София, в семейство с големи музикални традиции. Наследил гените на своя дядо Георги Златев - Черкин, известен композитор и вокален педагог, започва да свири и да композира от ранна детска възраст. Започва да учи пиано при Антонина Бонева - преподавател с особена важност за неговото развитие, при която учи по време на цялото си 12-годишно обучение в НМУ “Любомир Пипков”. След това е приет на първо място в НМА “Панчо Владигеров”, където специализира при именития проф. Атанас Куртев. По време на същия период е приет и в престижната Академия ''Санта Чечилия'' в Рим, където е обучаван от един от най-известните музикални професори в Италия - Серджо Пертикароли и завършва с пълно отличие. На по-късен етап усъвършенства уменията си под наставничеството на забележителния преподавател Карл Хайнц - Кемерлинг в Моцартеум, Залцбург.
Репертоарът на Георги Черкин включва повече от 30 виртуозни концерта за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнил над 200 пъти с най-големите български оркестри като Софийската Филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на Кантус Фирмус, както и с престижни оркестри по света като Оркестъра на Санта Чечилия, Букурещката Филхармония, Филхармоничния оркестър на Одеса, Симфоничния оркестър Билкент в Анкара, Филхармоничния оркестър на Инчон, Берлинския филхармоничен камерен оркестър и др.


Концертирал е многократно в престижни световни зали като Gewandhaus - Лайпциг, Tonhalle - Цюрих, Palais des Beaux Arts - Брюксел, Московский международный Дом музыки - Москва, Auditorio - Рим, Convention Center - Окинава, Seoul Arts Center - Сеул, Les Invalides - Париж, Kамерната зала на Berlin Philharmonie, Cadogan Hall - Лондон, Kaufman Hall – Ню Йорк и др.


Неговата отдаденост към популяризиране на културата и изкуството в България го прави носител на редица престижни награди, включително “Кристална лира”, “Златен век”, “Златна муза”, “Златно перо” и други. Победител е на международните конкурси “Панчо Владигеров” през 2003 г., ”Premio Sassari” (Италия) през 1999 г., “Млади Музикални Таланти” в София през 1994 г. и други.
От ранна възраст Черкин композира и оркестрира музика за симфоничен оркестър. Той е направил многобройни оркестрации на известни пиеси за пиано, със свой аранжимент за пиано и оркестър като “Fur Elise” (Beethoven), “Moonlight Sonata” (Beethoven), “The Seasons” (Tchaikovsky), “Turkish march” (Mozart), “Paganini Variations” (Brahms), “Clair de Lune” (Debussy), “Prelude in G Minor” (Rachmaninoff), както и виртуозни аранжименти за пиано и оркестър на теми от филмите “Harry Potter”, “Star Wars”, “Pirates of the Caribbean” и др.


През 2023 г. Георги Черкин осъществява световна премиера на свой изцяло авторски концерт за пиано и оркестър - “Галактически концерт” с Оркестъра на “Кантус Фирмус” в зала “България”, мащабна и виртуозна творба във формата на симфонична поема с контрастни космически теми и въздействащи хармонии, като за първи път в историята на залата се използва и 3D мапинг технология с прожекция на светлинни образи на галактики и съзвездия, специално създадени и синхронизирани с произведението.

Партньори и приятели