Биенале на визуалните изкуства "Август в изкуството"

Фестивалът на визуалните изкуства „Август в изкуството“ е създаден като концепция и реализиран за първи път през 2000 г. във Варна. Той е замислен като мащабно представяне на съвременните процеси във визуалните изкуства, толерантно към стиловите различия в тях.

В реализираните досега 9 издания на фестивала той е представял в рамките на 40 дни около 100 от доказаните български художници заедно с поканени чуждестранни автори в около 30 изложби и артистични прояви, експонирани в 20 музеи, частни галерии и други пространства във Варна. С тази своя структура и преди всичко с качеството на участниците, фестивалът се утвърди като най-мащабния и значим форум у нас в сферата на визуалните изкуства.

След 8 годишно прекъсване 10-тото юбилейно издание на фестивала ще се проведе от 22 юни до 02 август 2023 г. благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд Култура. В него са предвидени да участват 88 утвърдени български художници от различни поколения и чуждестранни автори от Германия, Франция, Нидерландия, САЩ, Сърбия, Румъния, Турция.

Градската художествена галерия - Варна, която е партньор в проекта, е основният център на фестивала, където в 15 зали на трите й етажа ще бъдат експонирани повечето участници. На първия етаж ще бъде представена ретроспективна изложба на един от участниците, който е с изключителни творчески постижения, заслуги и приноси за съвременното българско изкуство – Милко Божков. Тази практика е включена в концепцията на форума от самото начало. Представяни са изложби на Жорж Папазов, Генко Генков, Меркадо, Ванко Урумов.

В програмата на фестивала се предвиждат изложби в още 9 галерии – Художествен музей „Георги Велчев“ (филиал на ГХГ-Варна), Галерия 8, Галерия A&G Art Meeting, Галерия ЮКА, Галерия Тереза Зиковска, Галерия САБ, Галерия Папийон, Галерия Ларго, Пространство за култура ReBonkers.

Съществена особеност на Фестивала „Август в изкуството“ е, че общинските музеи и частните галерии във Варна се обединяват в периода на фестивала и се стремят да покажат най-доброто от българското изкуство, независимо от различния си професионален статус и специфика.

10-тото юбилейно издание на „Август в изкуството“ ще протече под мотото Истина и симулация. Това е продължение на традицията всяко издание да има свой слоган, който да придава концептуален и визуален характер на представеното – Конфликти/Диалози 2002, Пътища/Енигми 2004, Природно/Човешко 2006, Локално/Глобално 2008, Голямата вълна 2010, Илюзии и модели 2012, Класично/Съвременно 2014. Понятията Истина и симулация са много актуални в живота на съвременното общество, както и в природата на изкуството днес. Около тях се завихрят спорове и конфликти, промени и движения в художественото изразяване, протичат преоценки и преосмисляне в естетическото съзнание.

И 10-тото издание на фестивала ще се стреми да представи цялото многообразие на съвременното изкуство като визуален език, средства, материи и технологии. Ще има живопис, пластика, инсталации, обекти, видеоарт, фотография, концептуално изкуство. Освен класиците на съвременното визуално изразяване, ще бъдат представени и немалко млади художници, към което фестивалът „Август в изкуството“ има особено отношение и внимание. Критериите за участие в този форум са свързани изцяло с доказаната креативна способност, високия професионализъм на визуалното изразяване, яркото съвременно мислене и новаторското художествено интерпретиране.

Освен изложбите, в програмата на фестивала е включена дискусия с участниците и аудитория от ценители с основна тема – „Истина и симулация в съвременното изкуство“. Ще бъдат проведени и 3 презентации на тема „Животът на „Август в изкуството“ с участието на куратори на фестивала и представяне на визуален материал от минали издания пред публика от художници и ценители. Ще се проведе и традиционният „Музикален салон“, който винаги е бил кратък, но важен елемент от празничната атмосфера на форума.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Куратор на 10-тото издание на фестивала на визуалните изкуства

„Август в изкуството“ е изкуствоведът Румен Серафимов, а организатор на събитието е фондация „Август в изкуството“.

Последни новини

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Европейският музикален фестивал Варна 2024 с празнично издание за 20-ата си годишнина

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Европейският музикален фестивал Варна 2024 с празнично издание за 20-ата си годишнина Знакови изпълнители идват ...

Прочети още

Фонд „Култура“ на Община Варна обявява покана за набиране на предложения за експерти за включване в Експертен съвет на фонд „Култура“

Фонд „Култура“ на Община Варна обявява покана за набиране на предложения за експерти за включване в Експертен съвет съгласно чл. 6, 7 и 8 от Правилника на работа н...

Прочети още

Дни на НУИ „Добри Христов“ - Варна, дават сцена на младите таланти

Дни на НУИ „Добри Христов“ - Варна, дават сцена на младите таланти Началото сложи на 7 декември пъстър фолклорен концерт в Градската художествена галерия. Пре...

Прочети още

Партньори и приятели