„В навечерието на Рождество Христово“ - симфоничен концерт

Държавна опера Варна - Основна сцена

Сцени и пространства

Театрално-музикален продуцентски център


„В навечерието на Рождество Христово“ - симфоничен концерт
 
Диригент – Мартин Георгиев
 
Солисти: 
Димитър Буров – цигулка
Габриела Георгиева – сопран
Иво Йорданов - баритон
 
Оркестър и хор на Държавна опера Варна
В програмата:
Световна премиера на „Бряг“ – Симфонична поема от Мартин Георгиев
Ф. Менделсон– Концерт за цигулка и оркестър
Д. Ненов – Симфонична поема „Коледа“
 
Музикалната кариера на МАРТИН ГЕОРГИЕВ е богата и многообразна. След като печели редица награди и стипендии в България и Великобритания, през 2013 г. той защитава докторат по композиция в Кралската академия за музика и Университета на Лондон. В рамките на това изследване музикантът развива иновативна композиционна техника – „морфираща модалност“. Този подход към модалността и хармонията развива основни принципи от теорията и практиката на българската и византийската православна църковно-певческа традиция.


Мартин Георгиев е щатен диригент за Кралския балет в Кралската опера Ковънт Гардън, Лондон, а през настоящия сезон дирижираните от него спектакли на „Лебедово езеро“ от Чайковски ще бъдат излъчени по кината в целия свят и издадени на DVD.
От 2018 г. е и постоянен гост-диригент на Кралския балет в Бирмингам. Работи с водещи международни колективи като Симфоничния оркестър на ВВС Лондон, Брюкселската филхармония, солистите на Ковънт Гардън Националния оркестър на Белгия, Симфоничния оркестър на Лондонската кралска академия, както и водещи български оркестри – Оркестъра на Българското национално радио, Софийската филхармония, Варненската филхармония.
 
Още един световноизвестен варненец участва този концерт – цигуларят ДИМИТЪР БУРОВ. Възпитаник на прочутия педагог проф. Ифра Нийман, той ръководи цигулковата катедра на престижното училище „Хароу“ в Лондон, където живее и работи. Същевременно Буров продължава изпълнителската си кариера, като изнася концерти на редица международни фестивали и организира майсторски класове.

Партньори и приятели