Българска музика, изпълнявана от Европейски артисти

Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

Сцени и пространства

ReBonkers


Българска музика, изпълнявана от Европейски артисти 

Едуа Задори – цигулка, Унгария
Ирина Захаренкова – пиано, Русия/Австрия
Луис Зорита – виолончело, Испания

П.Владигеров – Соната за цигулка и пиано
П.Владигеров – Клавирно трио
Ст.Драгостинов – Пиеса за соло цигулка, световна премиера

Европейски артисти изпълняват българска музика на сцената на „Варненско лято“

Музиканти от Европа интерпретират творби на Панчо Владигеров на сцената на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2022. Концертът на 28 юни в Градската художествена галерия е част от основната програма на фестивала. В програмата ще прозвучи и световната премиера на Пиеса за соло цигулка от Стефан Драгостинов.

Българските композиции ще бъдат интерпретирани от Едуа Задори – цигулка, от Унгария, Ирина Захаренкова – пиано, от Русия/Австрия и Луис Зорита – виолончело, от Испания.

Цигуларката Едуа Задори започва музикалната си кариера от Виена, където учи. Тя е солист в редица гастроли във Франция, Австрия, Италия и гост-преподавател в Музикалната академия на Йерусалим. Има специално отношение към творбите на Владигеров, които изпълнява в Европа от 2006 г.

Пианистката Ирина Захаренкова започва музикалния си път от Естония. Има редица спечелени първи места на конкурси в Испания, Белгия, Румъния, Бразилия. Като солиращ музикант се изявява с оркестри в САЩ, Швеция, Финландия, Прага, Израел. Има трайни интереси към камерната музика и през цялото време не спира да преподава в Естония и Финландия.

Луис Зорита получава магистърската си степен в Чикаго и Виена. Испанецът е един от най-канените камерни музиканти в Австрия, където участва в концерти заедно с пианистите Едуард Кутровац и Алехандро Пико-Леонис. Той е член на ансамбъла Мерлин от 2005 г. и виолончелист на Крайслер трио Виена от 2007 г.

Партньори и приятели