АртПойнт – представя: “Червена звезда, блок 28”

ФКЦ, зала 2

Сцени и пространства

Фестивален и конгресен център Варна


АртПойнт – представя: “Червена звезда, блок 28”
 
Това е вторият сторителинг пърформънс (или разказваческо шоу) на Мария Касимова-Моасе след успеха на “Свободно падащи истории”.
 
То разказва за едно специално минало време - онова на  “развития” социализъм. Историите са лични, през погледа, биографията и преживяванията на едно момиче, днес пораснала жена, по времето на неговото ранно детство и тинейджърски години. Шоуто не е нито носталгия по миналото, нито социална критика на годините от 1969 до 1989. То е това, което времето беше - разказ от първо лице за комични абсурди, създадени и преживени от невероятни персонажи, съществували съвсем реално в един безумен по смисъла си период.
 
В “Червена звезда, блок 28” по-възрастните ще си припомнят, а младите ще научат истината много неща, сред които тази за пионерските лагери, съседите партийци, другарките в училище, китайските презервативи, военното и казармата, бригадирските песни, лексиконите, “половите сношения” и “другарската обич”, Нощния хоризонт и “Музикална стълбица”, опашките за банани през декември, жигулитата, трабантите и списъците за нови коли, лигнина и “Пубертетната възраст”, идеологическата диверсия на буржоазния “гнил капитализъм” и… как се готви манджа “Добра жена”.
 
Всичко ще се случва без сценарий, покрай предмети, станали класика в соц бита на няколко поколения.
 
Целта на сторителинг шоуто е колкото да забавлява, толкова и да даде възможност да си припомним в детайли един реално съществувал исторически период, по време на който се случи нашето детство и младост. И те бяха прекрасни, не въпреки, не заради, а независимо от него. Защотодетството и младостта, освен когато са преминали във война, са най-прекрасното време на човешкия живот. 
 
Нека го помним, макар и със смях, за да не допускаме онези след нас да прекарат своето детство и младост така, че един ден да не искат да си ги спомнят!

Партньори и приятели