Симфоничен оркестър Истанбул

Фестивален и конгресен център – Варна

Сцени и пространства

Международен музикален фестивал “Варненско лято”


Шедьоври на класиката със световноизвестния цигулар Александър Марков

Симфоничен оркестър Истанбул

Диригент Мете Волкан Ялчин

Солист Александър Марков – цигулка

Творби от Сен-Санс, Масне, Вивалди, Сарасате, Григ

Една мегазвезда на цигулката ще озари с харизмата си публиката на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2022 – Александър Марков. Руският музикант гради успешна кариера в САЩ и е един от най-обичаните от публиката цигулари. Неговата осанка и маниер са вдъхновени от великия Паганини, а и Марков е печелил златен медал на Международния цигулков конкурс “Паганини”.
На варненска сцена той ще излезе със Симфоничния оркестър на Истанбул под диригентството на Мете Волкан Ялчин. Програмата е виртуозна и ще задоволи и най-взискателните музикални ценители: Марков, Григ . Марков ще покаже класата и техническите си умения в творби на Сен-Санс, Вивалди, Масне, Сарасате.Оркестърът ще блесне самостоятелно в сюитата „Пер Гинт” на Григ.
Роден в Москва, Александър учи при баща си Алберт Марков – също виртуоз на цигулката. През 1982 г.се мести в САЩ, където дебютира в Карнеги хол. Биографията му включва множество концерти и записи, сред които и 24-те капричии на Паганини. Обича също рока и интерпретациите на електрическа цигулка.

Партньори и приятели