Симфоничен концерт на Елин Колев - цигулка


Сцени и пространства

Фестивален и конгресен център


24 септември 2019 - зала 1 - 19 часа

СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ НА ЕЛИН КОЛЕВ - цигулка

и Русенска филхармония

В програмата: Вивалди - 4 сезона

Диригент Илмар Артурович
Солист Елин Колев - цигулка

В програмата:
Годишните времена, Великият Могул RV 208
Концерт за цигулка и оркестър RV 2012  


Елин Колев е роден на 17 декември 1996 година в Германия. През 2006 г. той е приет като изключително надарен ученик в Лайпцигския университет за музика и театър „Феликс Менделсон- Бартолди“, където учи при проф. Каролин Видман. Освен това Елин посещава майсторски класове при професорите Райнер Кусмаул, Игор Озим, Памела Франк, Габор Такаш Наги, Захар Брон, Сашко Гаврилов, Павел Верников и Ана Чумаченко. Той участва и в майсторските класове на Кронбергската академия и Карл Флеш.
От 2010 г. Елин Колев учи в Университета за музика в Карлсруе при проф. Йозеф Рисин. За времето на обучението си, той израства от млад музикант до високо квалифициран концертиращ цигулар със сценичен опит. През 2018 г. той продължава редовното си обучение за магистър в Университета в Карлсруе.
Едва на 8 години Елин прави своя дебют като солист с оркестъра Vogtland Philharmoic Greiz, Райхенбах пред аудитория от над 5000 души. През април и май 2009 г. Елин осъществява първото си концертно турне в САЩ, като посещава Вирджиния, Ню Йорк, Северна Дакота и Арканзас. На 12-годишна възраст, цигуларят от Цвикау осъществява своя дебют в „Карнеги Хол“ в Ню Йорк. Впоследствие получава първия си личен музикален инструмент от марката NewStrad.


Наред с концертните ангажименти, Елин получава главна роля във филма „Wunderkinder”, който е продуциран от Артур и д-р Алис Бройнер. Тойе избран от 400 деца за ролята на еврейското момче – виртуоз Абраша. През 2011 г. Елин влиза и в образа на младия Бронислав Хуберман в документалния филм „Оркестър от изгнаници – Бронислав Хуберман“. Режисьор на продукцията е американецът Джош Арънсън, номиниран за „Оскар“.


Елин Колев е гостувал на фестивалите  „Мартенски музикални дни“ в Русе, фестивал „Варненско лято“ и Европейски музикален фестивал в София.


Елин Колев e носител на наградата “Най-добър млад талант” и наградата “Сарасате” на конкурса IBLA Grand Prize през 2008 г. в Италия. Получава също първа награда на Международния цигулков конкурс „Йожен Изаи“ в Австрия, “European Prix d`espoir 2010″ и “Image Award” (2011) на град Цвикау. През 2012 г. Елин е удостоен с Награда за музикален напредък на Фонд за култура “Баден” и през 2013 г. с наградата “Рут-Флеш”, като част от майсторските класове на Академията „Карл Флеш“ в Баден-Баден. През юни 2014 г. е избран за “Дебют“ за 2013 г. на наградите “Музикант на годината” на БНР.


През есента на 2017 г. Елин Колев стана част от програмата за подпомагане на музиканти „SWR2 New Talent“ на немската обществена телевизия SWR2. Двадесет и две годишният цигулар Елин Колев бе удостоен с "SWR2 New Talent" - и заради "изключителната си надареност като цигулар, но и като музикант с необичайна харизма и сценично присъствие". При Елин Колев суверенитетът и майсторството му с инструмента е съчетан и с голяма сериозност в работата с музиката.


Елин Колев свири на цигулка Lorenzo Carcassi (1749 г., Флоренция), предоставена от Фондация „Алберт Екщайн“.

Партньори и приятели