Аудио-визуалният концерт-спектакъл “Резонанси“

Градска художествена галерия

24 септември 2023 - Градска художествена галерия - 19:00 часа


Аудио-визуалният концерт-спектакъл “Резонанси“ съчетава електронна музика, визуална среда и съвременен танц. Заглавието “Резонанси“ описва идеята, по която е създаден спектакъла, а именно - качеството на резонанс на човека и неговата душа. Както звукът и светлината, цялата вселена може да бъде категоризирана с понятия като вибрации, ритми и вълни. Животът и всичко свързано с него, се разгръща в поредица от прогресии и цикли (ден – нощ, добро – лошо, щастие – тъга, минало – бъдеще, битие – отвъдно, рай – ад). Човекът обаче, може да улови само тези вълни от реалността, с които той трепти в резонанс на неговата собствена чeстота. Автобиографичният музикален разказ на Теодор Беломъжов, който седи в основата на спектакъла, е сбор от авторски композиции. За да опише огромния спектър от преживявания и емоции, той използва широка гама от електронни инструменти. Основен акцент в арсенала му са детски и професионални ретро електронни клавишни инструменти, които експериментално, с използване на различни ефекти, еволюират в бъдещето с нов, съвременен тембър. Композициите му навлизат в много жанрове, размивайки границите им, но основните тенденции са електронна арт музика, етно, ню романтик и спейс рок. Визуалната среда е дело на Петко Танчев- визуален артист, който използва софтуерни системи и медийно съдържание. Това е една нефизическа реалност създадена от информационните технологии. С неговия богат сценографски опит, описва звуците с цветове и форми, съживявайки аурата на всяка зала. Съвременният танц с неговото физическо присъствие на сцена е контрастът, дъхът и животът на спектакъла. Хореографията и изпълнението са дело на Мона Христова и Хелин Хасан- прекрасни танцьори, преминали през класическия балет до съвременния танц, способни да изразят своята фантазия, чувства и емоции във всеобхватни измерения.
 
Биографии на артистите:
Теодор Беломъжов - пианист, трето поколение музикант с магистърска степен по Музикология и богат професионален опит като изпълнител, преподавател, композитор, аранжор и корепетитор. Учил в Гърция и САЩ, има зад гърба си редица международни концерти, конкурси и композиции за детски балет и театър. Аранжор е на множество детски и популярни песни, удостоени с награди от конкурси и звучали в ефира на БНР. От 2014-та година живее във Варна и преподава в НУИ „ Добри Христов“ и B Sharp Music studio.  Интересът и любовта към електронната музика и колекционерските ретро инструменти, го подтикват към създаване на нова авторска музика, част от която е събрана в спектакъла „Резонанси“ .
 
Петко Танчев - визуален артист, доктор и преподавател в специалност Дигитални изкуства в Национална Художествена Академия гр. София, както и сценограф в Държавна Опера гр. Пловдив. Неговата професионална дейност включва редица авторски инсталации за национални и международни фестивали, дигитални пърформанси, сценографски проекти, мапинг прожекции, видео арт произведения, интерактивни дизайни в областта на сценичните изкуства и рекламната индустрия. Печелил е Икар в категориите „Сценография“ и „Майсторско техническо осъществяване“. Работил е по мащабни проекти, като откриването на редица Европейски столици на културата- Пловдив 2019, Нови Сад 2022, Елефсина 2023. В работата си по спектакъла „Резонанси“ комбинира музиката с пространствено мислене и инструменти за визуално програмиране.
 
Мона Христова - балерина, завършила бакалавърска степен Балетна педагогика в АМТИИ гр. Пловдив и работила като балетен артист във Варненска Опера, Балет Арабеск и трупата на Давид Кампос и Ирене Савас в Барселона. Участвала е в многобройни класически и съвременни хореографии като ансамбъл и солов артист. Наградена е с редица награди от международни балетни конкурси. Преподавател по класически и съвременен танц.
 
Хелин Хасан - професионален танцьор, с класическа основа. Учила е в АМТИИ гр. Пловдив със специалност Балетна педагогика. Част е от професионалната танцова трупа Дюн гр. Бургас и преподавател по съвременни танци в Балет Елемент. Откроена е с първи места и стипендии от международни конкурси и фондации.
 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.

Партньори и приятели