PUNTAL

Вторник, 28/04/2020г.
Начален час: 19:00
Фестивален и конгресен център - Варна

Европейски музикален фестивал 2020
 
28 април 2020 - зала 1 - 19:00 часа

PUNTAL
Авторски фламенко спектакъл на ДАВИД ПЕРЕС

със специалното участие на танцьорката Мария Хосе Леон
Мигел Перес, китара
Хавиер Ривера, вокал
 
Един от знаковите танцьори и хореографи на съвременното фламенко Давид Перес ще представи своя хитов спектакъл „Пунтал“ заедно със забележителната фламенко дива Мария Хосе Леон.
Постановката навлиза в дълбочината на фламенкото и неговите основи - китарата, текстовете на песните, изразителността на движенията. Давид Перес разкрива същността на "Puntal"/Основи/: „Това е спектакъл, който се ражда от простотата, от необходимостта и от най-дълбоките бездни на душата на един артист. Бяга от аргументация и драматургия. Основава се на самите чувства, залегнали в същността на артиста, от онази особена чувствителност, която го характеризира и го различава от останалите. Това е „тризъбецът“, основите на фламенко  изкуството - музика, пеене, танц. Пеенето кара сетивата на артиста да вибрират, китарата дава живот на тялото му, а словото отприщва целия изразен потенциал, показвайки артиста такъв, какъвто е.“
Неизброими са трупите, с които танцува испанската звезда. Най-значимите спектакли на Давид Перес са: "В духа на 6 струни" на Хосе Луис Ортис Нуево, "Разтърсвания" и "Два гласа за един танц" с Ниньо де Пура и Маноло Франко (китаристи) и Карлос Пиняна (певец), финалната вечер на фламенко биеналето в Рим 2009 със спектакъла "Севилска вечер", спектакълът "Четири вечери" на фламенко-биеналето в Севиля 2008, "Фламенко-въздишка" на танцьорката Мануела Карраско, "Кармен" на Салвадор Табора.
Откакто е започнал своя творчески път, Давид Перес танцува в най-различни "таблаос": "Ел Аренал", "Лос Гайос" (Петлите), "Каса де ла Мемория (Дом на паметта), "Севилско патио" или "Каса Патас". Критикът Хуан Верхильос го определя като "Прочувствен до мозъка на костите", а Хавиер Прието казва, че Перес танцува "новата фламенко традиция".


От 2004 г. Давид Перес се изявява и като хореограф. Неговият спектакъл „Фламенкос“ покорява с огъня си Нидерландия, Турция, Азия, Кения и Кувейт. Постановката му „Фламенкото“ се играе 6 месеца в Токио, представенае и в София и Русе. Артистът съчетава многобройните си турнета в чужбина с преподавателска дейност в академията на Мануел Бетансос.

Партньори и приятели