Радио Варна

На 25.05.1933 г. като секция към Съюз 'Родно радио' се учредява 'Радиоклуб Варна'. Първото пробно живо радиопредаване от Варна е осъществено на 06.01.1934 г. на вълна 235.1 м. (1276 kHz). На 19.07.1934 г. Министерството на ЖПТТ разрешава строеж на радиостанция и през септември 1934 г. започват пробните изпитания на 'Радио Варна'. Излъчени са различни по продължителност емисии. 

НАЧАЛОТО 

На 25.05.1933 г. като секция към Съюз 'Родно радио' се учредява 'Радиоклуб Варна'. Първото пробно живо радиопредаване от Варна е осъществено на 06.01.1934 г. на вълна 235.1 м. (1276 kHz). На 19.07.1934 г. Министерството на ЖПТТ разрешава строеж на радиостанция и през септември 1934 г. започват пробните изпитания на 'Радио Варна'. Излъчени са различни по продължителност емисии. 

Във вестник 'Черно море' откриваме  програмата на “Радио Варна” за неделя, 12 февруари  1934 г.:
9 ч. Предаване на църковната служба от Катедралната църква;
11 ч. Концертъ на Катедралния хоръ;
11 ч. и 30 м. Соло чело съ съпроводъ на пиано - изп. А. Коенъ;
12 ч. Соло пение съ съпроводъ на пиано, пее г-ца Линка Сокерова;
1 ч. сл. об. Камерна музика;
5 ч сл. об. Концертъ на духовата музика на 8-а пех. д-на,
I. Д. Христовъ - Тутраканска епопея,
II. Сарасатъ - Николовъ - Андалуски романсъ,
III. Георгиевъ - Делчо Войвода - народна китка.

На 9 декември 1934 г., в 10:30 ч. с освещаване и тържествен 5-часов концерт в зала 'Съединение' се отбелязва официалното откриване на “Радио Варна”. Концертът е излъчен в ефир, както на вълните на варненското радио, така и от 'Родно Радио' - София.   

На 25.01.1935 г. Цар Борис III подписва Указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. 

В началото на 1936 г. е инсталиран нов предавател,  унгарско производство, “Стандарт”, с мощност 2 kW. Този предавател, както и вретеновидната антена “Телефункен”- 78-метрова желязо-решетъчна конструкция с общо тегло 12 тона, са разположени на около 6 км. от центъра на града. С новият предавател 'Радио Варна' се приема добре не само в града, но и в една доста по-обширна територия - в Добричко, Вълчи дол, Шумен, Попово, Свищов, Севлиево, Габрово, Созопол, Горна Оряховица, Ямбол, Тетевен, София и дори във Видин.

Вече държавното 'Радио Варна' започва излъчване на 21 май 1936 г. на 251 м. (1195 kHz) като част от първата българска национална радиомрежа.

НАСТОЯЩЕ

Днес, като част от БНР,  РАДИО  ВАРНА  излъчва 24-часова самостоятелна програма и е с утвърдени позиции в Североизточна България и Черноморието.Фактите сочат , че слушателите на Радио Варна са  от всички възрастови групи. Тази широкоспектърна аудитория предопределя и политематичността  в програмата. 

Приоритетно водещо място  имат новините- бързина, оперативност,  богата звукова картина и честота на излъчване. Акцентът е върху регионалния  информационен поток. Сутрешният блок «Новият ден»  съдържа динамична информация, прогноза, сервизна информация, културен афиш, валутен коментар. 

В следобедния блок «На светло» се отразяват  и проследяват  актуалните събития и  прояви през деня. Тук намират основно място преките включвания на репортерите, анкетите и  информациите,  репортажите  и  кореспонденциите  от  Бургас, Добрич и Балчик и други общини от Черноморието. Коментарите от културния живот са изведени в 150 минутен блок «Гравитация Нула» в края на седмицата. 

Със силен  тематичен акцент са съботните и неделните предавания – едночасовите мозайки за  туризма, семейството, развлеченията и интересни хобита, предаванията за политика, с коментари и анализи, концертите „на живо” и на открито, фолклорните събори и надпявания, конкурсите, фестивалите, детските празници. 
Емблематични за медиата  повече от 18 години са:  седмичното обзорно политическо предаване “Позиция”, фолклорното  “Съботна трапеза” , развлекателното “Неделна  наздравица”, музикалното  “Може би-да” , а в своята дългогодишна история  РАДИО  ВАРНА  е  родоначалник на радиотеатъра, предавания и програма на чужди езици, лекоатлетическа  щафетна обиколка, посветена на Трети март е с 48-годишна история

24-часовата  програма на Радио Варна  е съобразена със стратегията на БНР, за  съвместни програми за отразяване на процесите в икономическия, социален  и културен живот  в страната. В предаването “Хоризонт+6” се коментират  известните регионални инициативи  в областта на  европейските проекти, инфраструктура, икономически и социални проблеми, с акценти върху туризма и  отдиха. В “Заедно след полунощ”  във фокуса  са културните процеси и техните инициатори и носители. А с най дълъг живот в  ефира на «Хоризонт» и регоналните медии е «По първи петли»


За контакти:
Варна 9000
бул. Приморски 22 
052/664417
bnr@radiovarna.com
http://radiovarna.bnr.bg


Празна категория

Партньори и приятели