Откриха паметна плоча на художника Борис Георгиев

facebook thumb

Паметна плоча на художника Борис Георгиев бе открита днес от кмета Иван Портних и от автора на творбата Киро Янев. Тя е поставена на стената на къща на ул. „Г. Бенковски“, където Борис Георгиев е изпращал писма до семейството си в периода 1902-1926 г. На тържеството присъстваха зам.-кметовете Коста Базитов и Христо Иванов, представители на Градската художествена галерия, на дирекция „Култура и духовно развитие“, художници, журналисти.
 
„Благодаря за шанса да се докосна за втори път до този голям българин, художник и артист, оставил огромна диря в световното изкуство. Първият барелеф на Борис Георгиев във Варна също е мое дело, щастлив съм, че имаш шанса да работя по тази тема отново“, каза скулпторът Киро Янев.
 
„Продължаваме с инициативата за възраждане на паметта за именитите варненци!  Борис Георгиев е специално име в изкуството, не само за нашия град, но и за България и Европа. Вярвам, че с тази плоча сме допринесли за съхранение на неговото дело за поколенията след нас“, заяви кметът. Той допълни, че откриването на плочата е било съобразено и с финала на проекта за обновяване на ул. „Г. Бенковски“, реализиран по проект по ОП „Региони в растеж“.
 
Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“, припомни накратко делото на големия художник. Борис Георгиев е роден на 1 ноември 1888 г. във Варна.  Учи в Първа мъжка гимназия, през 1902 г. заминава първо за Одеса, после за Санкт Петербург, където става ученик на художника Николай Рьорих и трайно свързва живота и творчеството си с неговото учение за мъдростта на Изтока. Обучението на Борис Георгиев продължава в Баварската кралска академия в Мюнхен, където усвоява прецизния линеарен стил на своето изкуство.
 
Знаменита е срещата на Борис Георгиев с Алберт Айнщайн. През 1929 г. в галерия „Шулте“ в Берлин,  Айнщайн лично организира самостоятелна изложба на Борис Георгиев. Изложбата се радва на голям успех. От това време датира портрета на световноизвестния учен от Борис Георгиев като знак интелектуалното им приятелство. Литографски отпечатък може да се види в постоянната експозиция на Градската художествена галерия във Варна, която носи неговото име.
 
През 1930 г. Борис Георгиев пътува в Индия, където общува с Махатма Ганди, Ранинбранат  Тагор, Джавахарлал Неру и обогатява портретната галерия на своето изкуство с прекрасни образи. Германия, Бразилия и Латинска Америка са страните и континентите , където Борис Георгиев пребивава и навсякъде  е бил приет от интелектуалния елит заради хуманизма и идеализма във философията на своето творчество.
 
Точно преди 20 години - през 1999 г. Общинският съвет на  Варна взема решение Художествената галерия в града да носи името на Борис Георгиев. Тогава г-жа Вирджиния Джакомети-Георгиев – осиновена дъщеря на художника и негов наследник, дарява на галерията колекция от 13 рисунки и живописни произведения на своя баща. През 2018 г. по повод 130-годишнината от рождението на Борис Георгиев колекцията е обогатена с още една рисунка „Портрет на Махатма Ганди“, дарена отново от г-жа Вирджиния Джакомети.  С подкрепата на Община Варна миналата година за рождението на своя патрон ГХГ „Борис Георгиев“ организира мащабна изложба, която освен в морската столица бе представена в Благоевград, Берлин и Елванген.  Борис Георгиев  никога не незабравил родния си град и винаги подписвал своите картини с “Boris Georgiev di Varna”.


Последни новини

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ с Light издание 2020

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2020 прави големи промени в програмата си, за да успее да даде на вярната си публика възможност за жива среща с и...

Прочети още

147 години от гибелта на Васил Левски

19 февруари 2020 г. 10:00 ч. - Поднасяне на венци и цветя Място: Барелефът на Васил Левски – кв. „Левски”   11:00 ч. - Общоградско по...

Прочети още

Започна записването за участие във Варненския карнавал

Записването на участници в шестото издание на Празника на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия - Варненски карнавал, който ще се проведе на 25-и април, зап...

Прочети още

Партньори и приятели