Ансамбъл "Кончерто де Кавалиери" , Италия

 Аула на Икономическия университет

Сцени и пространства

Община Варна


Международен музикален фестивал Варненско лято

Изкуството на Барока и Ренесанса

Ансамбъл "Кончерто де Кавалиери" , Италия

Диригент Марчело ди Лиса - клавесин

Венециански барок – музика от Вивалди, Албинони, Марчело, Калдара

Със съдействието на Италианския културен институт

 

Италианският ансамбъл “КОНЧЕРТО ДЕ КАВАЛИЕРИ” е създаден от Марчело Ди Лиза с идеята чрез него да звучи рядко представяна или преоткрита от времето на Барока музика. Така съставът осъществява премиерата на бароковите серенади „Ерминия“ на Алесанро Скарлати, „La Iole“ на Никола Порпора и операта „Тито Манлио“ (римска версия от 1720) на Антонио Вивалди. Бароковите серенади, които предшестват появата на операта, са били вид кантати, съчетаващи инструментални и вокални части с минимално действие, изпълнявани надвечер на открито. Условието за изпълнение на открито е било много важно за подбора на инструменти – включвани са фанфарни инструменти с мощен звук, които не биха били уместни в затворени пространства. В тези проекти имат съвместни участия с изявени солисти като Даниела Барселона, Вивика Жено, Веселина Кацарова, Ан Халенберг, Кристина Хамарщрьом, Ана Куинтанс, Морис Стегер.

Ансамбълът е добре познат на най-престижните сцени и форуми като Мюзикферайн във Виена, Концертгебау в Амстердам, Auditorio Nacional в Мадрид, Арсенал в Мец, Centro Cultural de Belém в Лисабон, Мюзикфест - Бремен, на сцената на различни европейски фестивали. 

От 2011 г. насам оркестърът стартира бароков проект за дългогодишно звукозаписно сътрудничество със Sony Classical в жанра на италианската опера от ХVІІІ век. Към момента се достигнали петия си албум. Първите четири компактдиска от тази серия са посветени на оперните арии и инструменталната музика, част от която са световни премиери, от Алесандро Скарлати, Джовани Перголези, Антонио Вивалди и Томазо Албинони. Компактдисковете с музика на Скарлати и Албинони и с участието на Даниела Барселона и Ана Куинтанс са номинирани за международни музикални награди за класическа музика. Последният компактдиск включва рядко изпълняваните концерти и оперни увертюри на Алесандро Скарлати, четири от които са записани за първи път.


МАРЧЕЛО ДИ ЛИЗА (р. 1978) още като студент в Scuola Normale Superiore в Пиза със специалности клавесин и композиция проявява специален интерес към музикознанието. Защитава докторат по гръцка и латиноамериканска литература в университета в Пиза през 2004. Впоследствие основава „Кончерто де Кавалиери“, който под негово ръководство се утвърждава като един от най-интересните барокови инструментални оркестри.

Безспорно важни са заслугите му в творческото ръководство на състава, довело го до някои от най-големите международни концертни сезони и фестивали в Европа и до звукозаписния проект с фирмата Sony. 

Марчело ди Лиза изгражда изпълнителските проекти на ансамбъла и избора на репертоар въз основа на предварително теоретично проучване. Той изследва римското музикално наследство от ХVІІ и ХVІІІ век, като отделя специално внимание на непубликуваните произведения на Алесандро Скарлати.

Партньори и приятели