„БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ“

Вторник, 13/08/2024г.
Начален час: 21:00
Летен театър

Сцени и пространства

Летен театър


 „БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ
 
Оперета от Асен Карастоянов
Либрето Коста Райнов
По повестта на Любен Каравелов
 
Диригент Стефан Бояджиев
Режисьор Николай Априлов
Сценография и костюми Ася Стоименова
Хореография Радослав Иванов
Диригент на хора Надежда МакКюн
 
Вролите:
ХАДЖИ ГЕНЧО – Владислав Карамфилов – Въргала
ДЯДО ЛИБЕН – Иво Танев
ДЕЛА – Милена Захариева
ПАВЛИН – Борис Луков
ЦОНА – Благовеста Статева
ЛИЛЯНА –Жана Костова
ИВАН – Велин Михайлов
ЯНКА – Лилия Илиева-Михайлова
ЕРЧО – Мартин Киров
ГЕРЧО – Илко Захариев
ЦИГАНКА – Калина Жекова
БАБА ТОДОРА – Даниела Рабчева
КЛЮКАРКИ – Галина Великова, Марина Иванова, Полина Бахчеванова,
Красимира Митева, Миглена Страдалска, Събина Матеева
 
Хор , оркестърна Държавна опера Варна
 
Със специалното участие на Танцов ансамбъл „Одесос” при МВР – Варна
 
Иво Танев и Влади Въргала в новата варненска постановка на оперетата „Българи от старо време“.
Нова актьорска интерпретация на най-играната и най-обичана родна оперета „Българи от старо време“ предлага на публиката си Варненската опера, а премиерните спектакли са на 1 и 2 март. Оперетата на композитора Асен Карастоянов и либретиста Коста Райков по повестта на Любен Каравелов е сред шедьоврите на българското музикално изкуство. Това е едно от най-любимите заглавия на зрителите.
В главните роли на стожерите на патриархалната общност, които разсмиват публиката до сълзи, ще влязат Иво Танев (Дядо Либен) и Владислав Карамфилов – Въргала (Хаджи Генчо). Новият прочит на класиката личи освен в изцяло обновения артистичен състав, и в новите сценични декори и костюми на Ася Стоименова. Заглавието е почти запазена марка на режисьора Николай Априлов, който всеки път открива в този сюжет нови предизвикателства и ключови моменти.
Сравнявана с „Ромео и Жулиета“, но със щастлив край, „Българи от старо време“ ни разказва с музика историята за копривщенските големци, които заради нелепо скарване отказват да оженят децата си – отдавна влюбените един в друг Лиляна и Павлин. След много перипетии на сцената, в които по възможно най-забавния начин се разкрива народопсихологията на възрожденските българи, любовта побеждава.
Това несъмнено е оперетата, която никога не омръзва и винаги разсмива, завладява, умилява зрителя. Погледът към нрава и бита на народа ни е изпълнен с ласкава ирония и много обич на фона на мелодична музика и традиционни танци.
В останалите роли ще видим: Милена Захариева, Борис Луков, Пламен Михайлов, Благовеста Статева, Мария Павлова, Жана Костова, Велин Михайлов, Лилия Илиева-Михайлова, Мартин Киров, Илко Захариев, Калина Жекова, Вяра Железова, Даниела Рабчева и др. Оркестъра на Варненска опера дирижира Стефан Бояджиев, диригент на хора е Надежда Маккюн, а хореографията е на Радослав Иванов. Спектакълът е със специалното участие на Танцов ансамбъл „Одесос“ при МВР – Варна.

Партньори и приятели