Камерен концерт

Държавна опера Варна Основна сцена

Сцени и пространства

Театрално-музикален продуцентски център


Солисти:  
Бюлент Бездюз – тенор
Людмил Ангелов – пиано
 
В програмата:В. Белини, Фр. Шопен, Дж. Верди, Ф. Лист, П. И. Чайковски, Дж. Пучини, А. Сайгун, Е. Гранадос, А. Лара, А. Рамирес, Е. ди Куртис
 
ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ
Роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси “Фр. Шопен” (Полша), PalmBeach(САЩ), PianoMasters(Монте Карло) и WorldPianoMastersTour(Франция).


Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в престижни зали като Берлинската Филхармония, “Музикферайн” и „Щатсопер“ във Виена, “Концертгебау” в Амстердам, “Плейел” и “Гаво” в Париж, ”Линкълн Център” в Ню-Йорк, “Ла Скала“ в Милано, “Алтеопер“ във Франкфурт, “Херкулес” в Мюнхен, BOZARв Брюксел, KKLв Люцерн, Операта в Монте-Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBSв Сеул и много други.


Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records, ARIA Classics и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов Институт във Варшава с “GrandPrixduDisqueChopin”. През 2016 британската фирма Hyperionиздава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и
оркестър Оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на ВВС в Глазгоу.


Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла на клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава.


Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал “ГЛОРИА АРТИС“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас. Канен е за жури на редица международни конкурси, между които „Фр. Шопен“ във Варшава през 2010, 2015 и 2021 г. През 2022 е удостоен със званието Почетен гражданин на


София и става носител на най високото отличие на Министерството на културата, „Златен век – огърлие“.


БЮЛЕНТ БЕЗДЮЗ ероден в Турция и завършва музикалната академия на Университета Гази в Анкарапри полския професор Роман Верлински, а след това продължава обучението си в CNIPALМарсилия. Прави европейския си дебют в главната роля от „Лучио Сила“ на Моцарт на турне в Обединеното кралство, Ирландия и Дания с Европейския оперен център. Лауреат е на Парижкиямеждународен певчески конкурс.


Бездюз е работил с много престижни диригенти и режисьори като сър Колин Дейвис, РикардоШаи, Владимир Юровски, Дейвид Пари, Ричард Джоунс, Дейвид Алдън, Енрике Мацола иАнтонело Алеманди, Антонио Пироли, Ренато Палумбо и Оливие Пи.
Изпълнява ролите на Фентън („Фалстаф“), Алфредо („Травиата“), Родолфо („Бохеми“), Дженаро („Лукреция Борджия“), Неморино („Любовен еликсир“), Лестър („Мария Стюарт“), Макдъф („Макбет“), Едгардо („Лучия ди Ламермур“), Ленски („Евгений Онегин“) и други. 


Най-забележителните му изяви включват „Фалстаф“ на Верди с Лондонския симфоничен оркестър под диригентството на сър Колин Дейвис, чийто запис печели награда Грами; „Ермиона“ от Росини под диригентството на Дейвид Пари с Opera Rara, чийто запис носи на солистите награда „Грамофон“; участия в престижни оперни театри като Истанбулската опера, Teatro Massimo в Палермо, Teatro Colon в Буенос Айрес, Операта в Марсилия, Операта в Монпелие, De Vlaamse Opera в Белгия, Канадската опера в Торонто, Оперите в Кьолн, Гьотеборг и Малмьо, Портландската опера, Гръцката национална опера в Атина, Гранд Театър в Дижон, Театъра в Каен,
Нанси, Операта в Лил, Opera North, Музикален фестивал в Истанбул, Оперен фестивал в Аспендос, CSO Ada Ankara, Концертна зала „Чайковски“ в Москва и Концертгебау.


От 1992 г. Бездюз е постоянен солист на Държавната опера в Мерсин, Турция. Освен класически оперни роли, той обича да пее турски народни песни в симфоничен аранжимент, които записва по време на пандемията с Хановерския камерен оркестър. През новия сезон му предстои участие в „Лукреция Борджия“ от Доницети с Държавната опера на Мерсин.

Партньори и приятели